Jak vybrat obložkové zárubně?

Bez zárubní, lidově řečeno futer, nebudou žádné dveře kompletní.
Zadavatel: GIT.cz | 1.7.2016 | Reality, bydlení
Petr Jurečka

Praha (Pressweb)- Nabídka obložkových zárubní je dnes stejně široká jako v případě dveří. Vybírat můžete z různých materiálů, designů nebo kvality. Klasické obložkové zárubně doplňují zárubně bezobložkové nebo speciální zárubně určené pro posuvné dveře. Jak je správně vybrat?

Co je to zárubeň u dveří

Říká se jí také veřej nebo futra. Zárubeň je vlastně rám umístěný pevně ve zdi, který ohraničuje otvor dveří a tvoří jejich nosnou konstrukci. Zárubeň spolu s dveřmi vytváří izolační bariéru, ať už hlukovou nebo tepelnou.

Materiál zárubní se proměňoval, stejně jako se měnily dveře. Tradičně se používalo dřevo, případně kámen. V bytech před rekonstrukcí se můžeme často setkat s kovovými zárubněmi, které znovu postupně nahrazuje dřevo, a to ve stejném dekoru, jako jsou dveře.

• Ostění – tak se říká svislým částem zárubně.
  • Práh – vodorovná část zárubně u podlahy.
  • Nadpraží – horní vodorovná část zárubně.

Typy dveřních zárubní

Dveřní zárubně se v základním dělení člení na pravou a levou, podle svého umístění. Další dělení je podle materiálů, ze kterých se zárubně vyrábějí.

• Dřevěné zárubně
  • Plastové zárubně
  • Hliníkové zárubně
  • Ocelové zárubně

S ohledem na trendy v oblasti dveří se objevují také zárubně pro posuvné nebo otočné dveře, stejně jako tzv. skryté zárubně.

Jakou zárubeň pro dveře vybrat?

Výběr zárubně se pochopitelně odvíjí od typu dveří, jejich materiálu a celkového ladění interiéru. Klasikou stále zůstávají obložkové zárubně, které mohou v interiéru působit velmi stylově. Jednotlivé části zárubně se k sobě poskládají a vytvoří rám pro dveře. Většinu obložkových zárubní lze využít pro běžné zdivo (např. cihla) i pro sádrokartony. Bezobložkové zárubně naopak splynou se stěnou, jsou nenápadné a minimalistické.

• Promyslete, zda v interiéru sáhnete po klasice (obložkové zárubně), nebo instalujete bezobložkové zárubně.
  • Povrchová úprava zárubní by měla být stejná jako u dveří (např. přírodní dýha, laminát). Kombinace dekorů je možná, ale vyžaduje cit.
  • Sledujte kvalitu zárubní, která ovlivňuje jejich životnost. Připlatit si za kvalitní materiál se vyplácí.
  • Nezapomeňte vybrat správný rozměr zárubní.
  • Zajímejte se také o snadnou údržbu dveřních zárubní.
Témata: dveře, dřevěné dveře z masivu, obložkové zárubně a dveře | Region: ČR

Global Internet Technology s.r.o. - GIT.cz