EKG holter umožní sledovat pacientovo srdce 24 hodin denně

Zadavatel: SEO Services, s.r.o. | 17.1.2019 | Služby

Praha (Pressweb) - Vyšetření srdce v ambulanci, tzv. klidové EKG nemusí vždy odhalit chorobné změny v srdeční činnosti. Jde o to, že srdce při „práci“ v klidu je schopno rozvádět okysličenou krev bez potíží do celého těla. Problémy mohou nastat při zvýšené námaze. Toto vyšetření se nazývá zátěžové EKG a mělo by snáze odhalit chorobné změny, například změny frekvence při zmenšení průchodu tepnami či cévami. Dokonalý přehled o srdeční činnosti během dne však poskytne až EKG holter. Je to přístroj velikosti malé krabičky, který snímá srdeční frekvenci po celý den.

EKG holter se volí v případě bušení srdce či pocitech na omdlení

EKG holter volí lékaři v případě, že si pacient stěžuje na tlak na prsou, náhlá bušení srdce nebo pocity na omdlení, ale ani klidové či zátěžové EKG nic neukázalo. EKG holter by měl odhalit i drobné změny v srdeční frekvenci v závislosti na činnosti, kterou pacient během dne dělal. Většinou je nutné si fyzickou námahu nebo náhlé zvraty psychického napětí během dne zapisovat, aby měl lékař možnost údaje správně interpretovat. Pacient nosí záznamník připevněný na opasku nebo zavěšený v taštičce na krku. Při běžné činnosti ho nijak neomezuje.

EKG holtery se stále miniaturizují

EKG holter se postupně miniaturizoval, takže například Záznamník DL900 z produkce firmy Seiva má hmotnost 56 gramů včetně baterie a rozměry 61 x 61 x 17 milimetrů. Je schopen zaznamenávat srdeční činnost až 120 hodin. Pořízená data se poté přenesou kabelem USB do počítače, z něhož je možné vytisknout celý záznam. EKG holter je nepostradatelnou součástí péče o srdce. Vždyť onemocnění srdce a zejména ischemická choroba srdeční, tedy nedokrevnost, představují v České republice hlavní příčinu všech úmrtí. Ročně v Česku umírá na choroby srdce na 30 000 lidí, z toho je 20 procent mladších 65 let.

Témata: EKG, EKG Holter, Holter EKG, měření TK, zátěžové EKG, Klidové EKG | Region: Praha

SEO Services, s.r.o.

Na Nivách 956/2