Ergometrie je metoda, která odhalí choroby srdce

Zadavatel: SEO Services, s.r.o. | 16.2.2018 | Zdraví

Praha (Pressweb) - Přestože pacienti při preventivní prohlídce absolvují vyšetření srdce, tedy EKG, některé změny srdeční činnosti nebo srdeční výkonosti nelze při vyšetření v klidu zjistit. Pokud má lékař podezření na srdeční problémy, pomůže mu ergometrie. Je to metoda, při níž se srdce vyšetřuje při zvyšující se fyzické zátěži.  Potíže, z nichž může lékař usuzovat na změnu v srdeční činnosti, jsou například dušnost, bolest na hrudi a  pocity bušení srdce. V klidu a normálních podmínkách může srdce pracovat normálně a lékař nemusí na záznamu srdeční činnosti, tedy kardiogramu nic poznat.

Ergometrie dokáže zjistit i výkonnost sportovce

Ergometrie je vyšetřovací metoda, které se používá při podezření na srdeční chorobu nebo při zjišťování výkonosti sportovců. Pacient obvykle šlape na rotopedu neboli ergometru, nebo běží na běžícím pásu. Na těle má připevněné elektrody, které zaznamenávají kontinuálně jeho srdeční činnost, a současně lékař měří krevní tlak. V intervalu například dvou minut se postupně zvyšuje zátěž – odpor pedálů nebo běžícího pásu. Ergometrie trvá asi čtvrt hodiny, poté je klidová fáze, při níž se EKG i krevní tlak i nadále měří. Hodnoty se přenášejí do přístroje, nebo do počítače, který je zpracovává a výsledkem jsou srdeční křivky a diagramy.

Neléčená choroba srdce může vést až k srdečnímu kolapsu

Ergometrie spolehlivě ukáže, zda srdeční činnost nevykazuje nenormální změny, lze z ní vyčíst výkonnost srdce, a tím i fyzickou zdatnost pacienta. Ergometrie dokáže odhalit ischemickou chorobu srdeční už v jejím počátku. Jde o snížený průtok krve srdcem, který je způsoben zužováním cév. V průběhu života se do stěn cév ukládá tuk, zmenšuje se tak jejich průřez, cévy jsou navíc méně pružné a náchylné k protržení. Má na to vliv nejen věk, ale i genetické dispozice, způsob života i strava. Při zúžení srdečních tepen srdce nezvládá čerpat krev do celého těla a může dojít k náhlé arytmii či srdečnímu kolapsu.

Témata: Ergometrie, ergometr, EKG, měření tlaku, měření EKG | Region: Praha

SEO Services, s.r.o.