Ergometry odhalí skryté srdeční vady

Ergometry
Zadavatel: SEO Services, s.r.o. | 15.10.2019 | Zdraví

Praha (Pressweb) - Špatně se vám dýchá při vyšší námaze nebo cítíte tlak na prsou? To jsou příznaky, kvůli kterým vás lékař určitě pošle na vyšetření srdeční činnosti. Provádí se pomocí elektrokardiografu, který pořídí záznam srdeční aktivity – elektrokardiogram neboli EKG. Základní vyšetření je tzv. klidové EKG, to znamená, že lékař pořizuje záznam srdeční frekvence v klidu v ambulanci. Ne vždy však toto vyšetření odhalí všechny potíže, proto se volí zátěžové EKG. Spočívá v tom, že pacient se podrobí fyzické zátěži, aby srdce muselo vyvinout větší aktivitu při pumpování krve do těla. K tomu slouží ergometry neboli rotopedy s počítačově řízenou zátěží.

Ergometry jsou speciální rotopedy

Ergometry se od rotopedů ve fitness liší tím, že jsou napojené na přístroj EKG a počítač, který postupně dávkuje zátěž. Celý proces zaznamenává přístroj EKG. Srdce musí při větší námaze pumpovat do těla více krve, protože svaly potřebují více energie, tedy kyslíku. Čím větší fyzická námaha, tím více kyslíku a tím i větší práce pro srdce.  Na srdeční křivce se pak projeví nenormálnosti, které odpovídají příznakům srdeční choroby. Většinou jde o nedostatečný průtok krve srdečními tepnami, který je způsoben zúžením krevní cesty. Vinu na tom nese cholesterol, který se v tepnách ukládá a zmenšuje tak průchod krve.

Pro vyšetření zátěžového EKG lze šlapat i vleže

Ergometry slouží lékařům také k tomu, aby sledovali, jak se pacient se srdečním onemocněním zotavuje. Léky totiž mohou některé srdeční choroby upravit a činnost srdce se postupně zlepšuje. V nabídce firem jsou poměrně jednoduché ergometry, ale také špičkové stroje, které mají několik poloh a zvládnou i velmi těžké pacienty. Například Ergoline Ergoselect 1200 Stress Echo z produkce firmy Seiva disponuje automatickým řízením zátěžových testů pomocí programu SEIVA Ergolog, má horizontální a vertikální náklon od nuly až do 45 stupňů a dokáže spolehlivě vyšetřit i pacienta vážícího až 160 kilogramů.

Témata: ergometry, EKG, ekg výrobce, dodavatel EKG, ergometr | Region: ČR

SEO Services, s.r.o.