Ocelové profily – ideální materiál pro stavbu konstrukcí

Ocelové profily
Zadavatel: SEO Services, s.r.o. | 14.9.2019 | Průmysl, energetika

Praha (Pressweb) - Na hutní výrobky, které se uplatňují ve stavebnictví, průmyslu a dalších oborech, jsou kladeny různé požadavky a podle toho se rozlišují. Například trubky se používají zejména pro vedení plynu a tekutin s různou hustotou, ale také jako konstrukční. Mohou být svařované i bezešvé. Důležité pro jejich výběr je, k jakému účelu se používají. Například bezešvé trubky jsou jedině vhodné pro různé hydraulické systémy, kterými prochází tekutina pod vysokým tlakem. K hutním výrobkům patří také ocelové profily, které se liší průřezem a tloušťkou. Vyrábějí se z nich nejrůznější konstrukce pro interiéry a exteriéry.

Ocelové profily – liší se průřezem a tloušťkou stěn

Ocelové profily mají nejčastěji průřez podle velkých písmen I, H, U, T a L. V hutním sortimentu je lze nalézt také jako úhelníky a nosníky. Právě průřez a tloušťka rozhodují o tom, k čemu se použijí a jak velkou nosnost budou mít. Jsou z materiálu, který je velmi dobře svařitelný. Ale ocelové profily se mohou spojovat i šrouby a nýty. Vyrábějí se z ocelového polotovaru válcováním za tepla i za studena, případně kombinací obojího. Během tohoto technologického procesu dochází ke změně struktury oceli, která získává nové fyzikální vlastnosti. Při válcování za studena se dosahuje vysoké přesnosti požadovaných rozměrů.

Uzavřené ocelové profily se nazývají jakly

Ocelové profily se dělí na otevřené a uzavřené. Ty mají nejčastěji čtvercový nebo obdélníkový průřez, a obvykle se označují jako jakly. Vyrábějí se válcování za tepla i za studena a také tažením z podélně svařených ocelových trubek. Důležitou skupinou hutních výrobků je betonářská ocel. Jde o tyče a dráty s typickými výstupky podél obvodu, které se nazývají žebrování. Jejich smyslem je vytvořit co největší plochu, která se spojí s betonem a vytvoří železobeton. Na závadu není ani povrchová koroze, která vytváří ještě větší povrch. Výsledný materiál – železobeton má vynikající odolnost vůči tlaku i tahu.

Témata: ocelové profily, profilová ocel, ocelové profily levně, profilová ocel levně | Region: ČR

SEO Services, s.r.o.

Na Nivách 956/2