Ergometry se používají při zátěžovém vyšetření srdce

Ergometry
Zadavatel: SEO Services, s.r.o. | 14.11.2022 | Zdraví

Praha (Pressweb) - Standardní měření srdeční činnosti na elektrokardiografu (EKG) se provádí v klidu, v poloze na lůžku v ordinaci. Buď jde o preventivní prohlídku, nebo vyšetření na základě příznaků, které signalizují nějakou srdeční chorobu. K těmto příznakům patří například občasné bušení srdce, bolest na prsou či nezvyklá únava i při běžné činnosti. Ne vždy však tzv. klidové EKG ukáže nějakou změnu v srdeční frekvenci. V takovém případě lékař zvolí zátěžové EKG, u něhož se využívají ergometry. Jde o speciální rotopedy nebo běhací pásy, kterými se pacientovi dávkuje fyzická zátěž a současně se měří činnost srdce.

Ergometry jsou složitější rotopedy

Bicyklové ergometry, které jsou nejběžnější, vypadají jako rotopedy, ale jsou podstatně složitější a propojené s elektrokardiografem. Umožňují přesné dávkování zátěže pomocí speciálního brzdného zařízení. Špičkové ergometry si podle nastaveného programu samy řídí zátěžové vyšetření srdce. Většina z nich má robustní konstrukci, takže umožňují vyšetření i pacientů s nadváhou, mají nastavitelná řídítka i pedály, a jsou vhodné i pro děti. Existují i sklopné bicyklové stoly, které se dají naklánět až do horizontální polohy. Jsou určené zejména pro hendikepované pacienty.

Zátěžové EKG odhalí ischemickou chorobu srdeční

Princip zátěžové elektrokardiografie, při níž se využívají ergometry, spočívá v tom, že při námaze stoupá potřeba kyslíku ve svalech a dalších orgánech, srdce proto musí více pracovat. Současně se rozšiřují cévy a tepny, aby byl zajištěn větší průtok krve. Pokud má však pacient hlavní cévy zanesené tukovými usazeninami, nemohou se roztáhnout a pacient cítí bolest na prsou. Tím se například odhalí ischemická choroba srdeční. Zátěžové EKG se využívá i pro ověření správné léčby srdce, při kontrole pooperačního stavu, nebo při posouzení správně nastaveného tréninku u vrcholových sportovců.

Témata: ergometry, měření EKG, zátěžové EKG, EKG | Region: ČR

SEO Services, s.r.o.