Bruselská perla ožije výstavou, hudbou, diskusí i zmrzlinou

13.6. proběhne na okraji pražského sídliště Invalidovna akce na podporu záchrany a konverze velmi elegantní průmyslové stavby bývalé mazutové výtopny.
Zadavatel: Divadlo Kámen | 13.6.2017 | Kultura, hudba, divadlo
www.mazutka.cz
Autor fotografie:
platforma Mazutka žije

Praha (Pressweb) - – Dnes 13.6. odpoledne proběhne na okraji pražského sídliště Invalidovna akce na podporu záchrany a konverze neobvyklé, avšak velmi elegantní průmyslové stavby v tzv. bruselském stylu, bývalé mazutové výtopny v ulici U Sluncové.

Akce s názvem MAZUTKA ŽIJE! se uskuteční v sousedství Mazutky na travnatém prostoru mezi Divadlem Kámen a hotelem Čechie a zahrnuje informační výstavu, DJ selectora Boldrika i zajímavé občerstvení. V rámci dětského programu se pořadatelé pokusí s dětmi za použití stromů, lan a černé látky zopakovat princip unikátní střešní konstrukce Mazutky. Odměnou bude stejnojmenná tmavá zmrzlina, kterou na akci dodá pražská firma Creme de la Creme.

„Zveme jak místní obyvatele, tak i přespolní zájemce. Elegantní stanová mazutka si naši pozornost a péči zaslouží. Rádi bychom přispěli k tomu, aby stavba nezmizela, ale byla citlivě upravena na krásnou kavárnu, galerii či kostel,“ říká Martin Benda, koordinátor pořádající občanské platformy Mazutka žije a také moderátor hlavního bodu večera, panelové diskuse. Začne v 18:30 a vystoupí na ní Lukáš Beran z Výzkumného centra průmyslového dědictví, Jan Brejcha z Klubu Za starou Prahu, Petr Zeman z Prázdných domů a místostarosta Prahy 8 Petr Vilgus, který vzal celý večer pod svou záštitu.

„Praha 8 usiluje u využití opuštěných budov v naší městské části, které ztratily svou původní funkci a hledají novou budoucnost. Ve spolupráci s ministrem spravedlnosti Robertem Pelikánem a kulturním developerem Matějem Velkem se nám podařilo najít nový plán pro Karlínská kasárna, která se otevřou veřejnosti už za pár dnů. Mazutka je dalším příkladem architektonicky a konstrukčně cenné stavby, která už neslouží svému původnímu účelu. I v jejím případě podporuji její zachování a využití na základě spolupráce jejího majitele, radnice a veřejnosti,“ říká Petr Vilgus (Zelení).

O platformě

Mazutka žije je platforma, která usiluje o záchranu a příkladnou konverzi někdejší karlínské mazutové výtopny, se etablovala na jaře 2017 v reakci na zprávy o zvažovaném odprodeji a demolici objektu. Uskupení tvoří Klub za Starou Prahu, Architektura 489 z.s., Prázdné domy z.s., Divadlo Kámen z.s. a řada jednotlivců místních i přespolních. Nedávno zahájilo Ministerstvo kultury ČR řízení o prohlášení stavby za kulturní památku.

Další informace:

www.facebook.com/mazutkazije

www.mazutka.cz

Kontakty:

Martin Benda, martinbenda1983@gmail.com, tel. 724 941 122

Helena Macháčková, helena.hedvika@divadlokamen.cz, tel. 775 718 470

Témata: kultura, památky, umění | Region: Praha

Divadlo Kámen

Nekvasilova 625/2
Kontaktní osoba: Helena Macháčková
helena.hedvika@divadlokamen.cz
Divadlo Kámen je pražské autorské divadlo. Působí ve vlastním divadelním studiu pro 50 diváků poblíž stanice metra Invalidovna. Od roku 1999 hraje každoročně kolem 30 představení. Jeho zakladatelem a režisérem je Petr Odo Macháček. Divadlo Kámen se zaměřuje na originální formy moderní činohry... vice ›