Ocelové profily jsou základem slavných výškových staveb

Ocelové profily
Zadavatel: SEO Services, s.r.o. | 12.5.2024 | Stavebnictví

Praha (Pressweb) - Víte, že na tři sta metrů vysokou Eiffelovu věž v Paříži bylo použito více než 18 000 ocelových nosníků, které byly spojeny 2,5 milionu nýtů? Právě na konci 19. a na začátku 20. století nastal největší rozmach staveb s ocelovými konstrukcemi. Stavěly se silniční a železniční mosty, továrny, a také mrakodrapy. Konstrukce, jejichž základem jsou ocelové profily, se stavějí dodnes. Na spojování dílů se už nepoužívají nýty jako kdysi, dnes se konstrukce většinou svařují. Moderní technologie a znalosti chemických a fyzikálních vlastností umožňují vyrobit ocel s přesně danou kvalitou, například pružnější, nebo tvrdší.

Ocelové profily se uplatňují i u rodinných domů

Dnes se vyrábějí různé ocelové profily, ale základem je průřez podle velkých písmen I, U, H a T. Odvozeniny jako jsou HEA, HEB či UPE se liší různými velikostmi ramének průřezů. Výběr vhodného ocelového nosníku záleží na typu a účelu stavby a navrhuje ho projektant. Konstrukce, kde jsou ocelové profily, se neuplatňuje jen u velkých staveb, v poslední době se tak stavějí i rodinné domy. Takové stavby jsou oproti dřevostavbám velmi odolné, například ocel je desetkrát pevnější než dřevo, jsou trvanlivé, mají nízkou hmotnost a nepodléhají plísním či dřevokazným houbám.

Jakly se dělí na silnostěnné a tenkostěnné

Výše zmíněné ocelové profily jsou otevřené. Existují také uzavřené – jakly. Mají většinou čtvercový nebo obdélníkový tvar, jsou tenkostěnné nebo silnostěnné. Používají se na stavbu konstrukcí v exteriéru, tenkostěnné produkty se uplatňují jako základy opláštění různých zařízení nebo pro konstrukci regálů. Z těchto dutých nosníků se vyrábějí také brány, branky, vrata, stoly, lavice, různé přístřešky a zahradní domky. Jejich výhodou oproti otevřeným profilům je to, že jsou při stejné hmotnosti díky duté konstrukci pevnější. Vyrábějí se válcováním za tepla i za studena z ocelových plátů a pak svařováním, nebo také tažením z trubkového polotovaru.

Témata: ocelové profily, profilová ocel, jakly, jakl, hutní materiál, plechy, tyče, betonářská ocel | Region: ČR

SEO Services, s.r.o.

Na Nivách 956/2