EKG holter měří srdce minimálně po dobu 24 hodin

EKG holter měří srdce po dobu 24 hodin
Zadavatel: SEO Services, s.r.o. | 13.2.2023 | Zdraví

Praha (Pressweb) - Jak je možné, že lékař při běžném vyšetření na elektrokardiografu (EKG) nic nezjistil, i když si pacient stěžuje na občasné bušení srdce? Pravděpodobně jde o nepravidelnou arytmii, která se při klidovém ani zátěžovém EKG nemusí projevit. Tuto srdeční chorobu může odhalit jedině EKG holter. Jde o zařízení, které měří srdeční činnost pravidelně po celých 24 hodin, případně i déle. Přístroj je vybaven menším počtem elektrod, většinou dvěma až třemi, ale i to stačí k zachycení elektrických vzruchů, které vytvářejí specifické srdeční buňky. Pravidelné měření srdeční frekvence pak přístroj ukládá do paměti.

EKG holter odhalí i nepravidelnou srdeční arytmii

EKG holter se nepoužívá jen k odhalení srdečních chorob, ale také k ověření účinnosti léčby, případně při pooperačních stavech, kdy lékař potřebuje zjistit, zda byla operace srdce úspěšná. EKG holter je malá krabička s elektrodami, napájí ho tužková baterie. Pacienta omezuje jen minimálně, při nošení přístroje by si měl vést deník a do něho zaznamenávat různé činnosti. Deník pak poslouží lékaři, který vyhodnocuje celodenní měření. Princip celodenního měření se používá i při sledování krevního tlaku, k tomu slouží  holter tlaku krve, který místo elektrod používá tlakovací manžetu.

Zátěžové EKG využívají i špičkoví sportovci

EKG holter je jednou ze tří základních metod měření srdeční frekvence. Nejběžnější je klidové EKG - při tomto vyšetření leží pacient na lůžku v ordinaci, přístroj je vybaven až 12 elektrodami a vyšetření je hotové během několika minut. Zátěžové EKG se provádí tehdy, když si pacient stěžuje na příznaky srdeční choroby, ale klidové EKG nic neukázalo. Princip vyšetření je v tom, že při fyzické zátěži se musí srdce více namáhat a odhalení nepravidelnosti srdeční frekvence je pak snadnější. Zátěžové EKG využívají i špičkoví sportovci, aby se zjistilo, jak pracuje srdce při enormní fyzické námaze.

Témata: EKG, EKG Holter, měření holterem, zátěžové EKG | Region: ČR

SEO Services, s.r.o.