Jaké vybrat přístroje pro měření klidové EKG?

Jaké vybrat přístroje EKG?
Zadavatel: SEO Services, s.r.o. | 13.12.2016 | Zdraví

Praha (Pressweb) - V ordinacích praktických lékařů, ale zejména ve specializovaných ambulancích a klinikách najdou uplatnění přístroje EKG, které zaznamenávají křivku srdeční činnosti. Toto zobrazení srdeční činnosti neboli elektrokardiogram je základem vyšetření srdce, z něhož lze vyčíst rozvinutou nebo počínající srdeční chorobu. Měří se obvykle klidové EKG, tedy srdeční rytmus v klidu. Na trhu je však více přístrojů EKG, lékař tak stojí před rozhodnutím, jakou variantu si pořídit. Vychází zejména z toho, jak často klidové EKG měří a jaké funkce požaduje.

Velký výběr přístrojů na měření EKG

Přístroje na měření EKG se v průběhu let miniaturizovaly, to znamená, že malé krabičky s dostatečným přehledem ukáží vše, co velký displej. Současně tisknou průběh srdeční křivky. Většina přenosných přístrojů EKG má bezdrátovou technologii, liší se jen velikostí displeje a rozměry tištěného papíru. Opravdu malé přístroje EKG, které měří klidové EKG, používají termocitlivý tisk na papír o šířce 6 centimetrů. To je například přístroj Cardioline ar600 firmy Seiva, který má 12 svodů, jednoduché ovládání a různé formáty záznamu a tisku. Má také nastavitelnou digitální filtraci křivky a defibrilační ochranu.

Pro měření zátěžové EKG slouží ergometry

Specializované ambulance a kardiologické kliniky využívají špičkové pojízdné přístroje s velkým barevným displejem. Jsou určeny nejen pro klidové EKG, ale také pro měření srdeční činnosti při zátěži. Záznam EKG se samozřejmě liší při činnosti srdce v klidu a při fyzickém výkonu. Některé anomálie srdeční činnosti se nemusí při měření v klidu vůbec objevit. Pro měření zátěžové EKG se používají ergometry, což jsou speciální rotopedy nebo běhací pásy. Před výběrem správného přístroje je třeba si uvědomit – budu měřit klidové EKG, zátěžové EKG nebo mám zájem o kontinuální měření? Pro zjišťování srdeční činnosti během dne nebo v delším období slouží holtery EKG.

Témata: Klidové EKG, EKG, měření EKG, EKG holer, Holter EKG, měření TK | Region: ČR

SEO Services, s.r.o.

Na Nivách 956/2