Co je ABPM? Monitorování krevního tlaku

Zadavatel: SEO Services, s.r.o. | 12.2.2018 | Zdraví

Praha (Pressweb) - Měření krevního tlaku je v ordinacích běžná záležitost, ale často údaje neodpovídají skutečnému stavu. Tzv. syndrom bílého pláště má na pacienta takový vliv, že tlak je při měření náhle vyšší než v domácích podmínkách. A přesnějších výsledků nedosáhne ani opakované měření. A co když je v ordinaci hezká sestra? To může hodnotami opravdu zamíchat. Ale nejde jen o tyto psychické vlivy. Pokud chce lékař zjistit vývoj hodnot krevního tlaku v delším časovém období, používá metodu ABPM, což je kontinuální měření. K tomu se používají holtery TK, které nosí pacient při sobě. Ty zaznamenávají hodnoty 24 hodin denně při běžných aktivitách.

Metoda ABPM umožní spolehlivě odhalit změny v krevním tlaku

Metoda ABPM, což je v překladu ambulantní monitorování krevního tlaku, dá lékaři spolehlivý obraz vývoje tlaku během dne i noci. Přístroje – holtery jsou malé krabičky, které nosí pacient při sobě. Na paži má tlakovou manžetu, od níž vede vodič do krabičky. Ta v intervalech zhruba 20 minut zaznamenává tlak. Metoda ABPM využívá automatického měření, které je naprogramováno lékařem. Holtery dokáží zjistit, zda tlak krve kolísá přirozeně, tedy podle fyzických či psychických aktivit, nebo zda jde o nenormální křivku.

Vysoký tlak může způsobit vážné zdravotní potíže

Při používání metody ABPM lze odhalit vysoký krevní tlak, což je jedna z kardiovaskulárních chorob. Podstatou je zanášení tepen, jimiž pak krev obtížně proudí. Srdce pak vynakládá větší námahu, aby krev protlačilo do celého těla. Nedostatečná prokrvenost orgánů vede k jejich poškození. Objevuje se například ischemická choroba periferních tepen dolních končetin, což může mít za následek jejich amputaci. Vysoký tlak v mozkových cévách může vést k protržení cévy a náhlé mozkové příhodě. Hypertenze se dá léčit a pacient však musí brát léky po celý život.

Témata: ABPM, měření krevního tlaku, EKG | Region: Praha

SEO Services, s.r.o.