Průvodce výběrem interiérových dveří

Zadavatel: Magieprirody.cz | 10.7.2015 | Stavebnictví

Praha (Pressweb) - Při vybavování domácností přijdeme na mnoho prvků, bez kterých zkrátka domácnost nemůže fungovat. Zářným příkladem takového prvku jsou právě interiérové dveře, bez kterých si domov může představit jen málokdo. Vzhledem k tomu, že od interiérových dveří očekáváme delší životnost, je nicméně na místě správný a pečlivý výběr dveří. Ten by měl zahrnovat nejen směr a způsob otevírání, ale také mnoho dalších parametrů ovlivňujících vlastnosti dveří.

Pokud provádíte rekonstrukci, nebo dokonce novostavbu, můžete si vybírat ze široké škály produktů z různých materiálů, které se prezentují různorodými designy i dekory, kromě užitných vlastností si tedy můžete dlouze vybírat i podle vzhledu.

Interiérové dveře disponují více užitnými vlastnostmi, než je pouhé oddělování místností

Prvním předpokladem interiérových dveří je dostatečná odolnost vůči vlhkosti a plísním, což platí především pro interiérové dveře do koupelen a kuchyní, kde je obecně vyšší vlhkost vzduchu. Pakliže nejsou dveře dostatečně odolné vůči zmíněným faktorům, může dojít k deformaci a následné změně vzhledu, takže ve výsledku i původně hezké dveře s nevyhovujícími užitnými vlastnostmi budou vypadat nevzhledně.

Další velice praktickou vlastností dveří je dobrá zvuková izolace. Tu využijeme především v obývacích pokojích s televizí a k nezaplacení je tato vlastnost v domácnostech, ve kterých žije muzikant. Náročnější zákazníci mohou ocenit i vysoce odolné dveře proti požáru.

Základem je správný směr otvírání

Jeden z vůbec nejzákladnějších parametrů výběru dveří je směr, kterým se budou dveře otvírat. Správný směr určíme za pomocí pantů a závěsů, obecně totiž platí, že správný směr dveří určíme dle polohy pantů, pakliže stojíme přede dveřmi ze strany, kam se dveře otevírají. Pokud tedy například stojíme čelem ke dveřím ze strany, kam se dveře otevírají, a panty máme po levé ruce, jedná se o dveře levé.

Interiérové dveře můžeme favorizovat podle výplně

Vzhledem k tomu, že interiérové dveře svými rozměry tvoří jeden z dominantních prvků v domácnosti, je na místě vybrat dveře se zajímavým designem. Celkový vzhled dveří přitom lze ovlivnit nejen barvou a dekorem, ale také výplní, která do značné míry určuje celkově vlastnosti dveří.

Voština

Voština je jeden z nejčastějších materiálů výplně dveří. Jedná se o papír ve tvaru včelích pláství, díky čemuž se jedná o lehký a cenově dostupný materiál. Na druhou stranu se zde nízká cena promítá i do odolnosti, dveře s touto výplní tak jsou vhodné spíše do prostor, které nebudou tolik zatížené.

Děrová dřevotřísková deska (DTD)

Děrová dřevotřísková deska je odlehčená dřevotřísková výplň, dveře jsou tak odolnější než v předchozím případě, ale také mnohem mohutnější. Tento materiál výplně je volen díky vysoké izolaci hluku a dlouhé životnosti, dveře jsou vhodné pro každodenně vytěžované prostory.

Plná dřevotřísková deska (DTD)

Plná dřevotřísková deska je nejdražší, ale také nejodolnější materiál výplně dveří. Využívá se proto především v prostorách, které jsou silně zatěžovány a hrozí u nich riziko poškození či proražení dveří.

Povrchy dveří

Ačkoliv interiérové dveře nejsou vystavovány takovým vlivům jako dveře vstupní, je třeba vždy počítat s tím, že existují vlivy, které mohou dveře poničit. Z tohoto důvodu existuje množství materiálu určeného pro povrchy dveří, které dokážou poskytnout náležitou ochranu.

Fólie

Jednou z nejlevnějších forem povrchových úprav je fólie, která je však vhodná spíše pro běžné dveře bez většího zatížení.

Laminát

Pro středně zatížené povrchy je často využíván laminát, u kterého je využíván fakt, že laminát se na první pohled podobá dřevu, avšak ani po delší době nemění svůj vzhled. Laminátový povrch dokáže ochránit dveře před klasickými poškozeními dveří v domácnostech, které působí nejčastěji domácí mazlíčci nebo děti. Dveře s laminátovým povrchem se navíc velice snadno udržují. Standardně rozlišujeme střednětlaký laminát (CPL) a silnější vysokotlaký laminát (HPL).

Dýha

Dalším materiálem pro povrchy dveří je dýha, která je vyrobena ze dřeva, a proto je oproti výše zmíněným variantám dražší. Interiérové dveře s dýhovým povrchem jsou vhodné spíše do bytových prostor.

Masiv

Nejdražší možností jsou však dveře z masivu. Celodřevěné dveře se skvěle hodí do obývacích pokojů nebo chodeb, kde díky svému vzhledu navozují dojem luxusu. Nevýhodou však může být to, že vlivem slunečního záření je možné, že v průběhu času dřevo ztratí svoji původní barvu.

Plné dveře, nebo dveře prosklené?

Prosklené dveře

Prosklené interiérové dveře sice nejsou tak kvalitní co se týče absorpce zvuku, na druhou stranu jimi prochází světlo, a tudíž mohou pouštět více světla do místnosti. Jedná se tak o skvělou volbu do obývacích pokojů či chodeb, ale záleží spíše na konkrétním zákazníkovi, který je může využít nejen díky užitným vlastnostem, ale také čistě na základě jejich vzhledu.

Plné dveře

Plné interiérové dveře světlo nepropouští, a proto mohou být využívány do pokojů, kde toužíme po větší diskrétnosti. Nejčastěji se tak používají u koupelen, toalet, ale také spíží či sklepů. Na druhou stranu je třeba i zde poznamenat, že výběr dveří je záležitost čistě individuální, a i do koupelen lze pořídit prosklené dveře s matným povrchem, který propouští světlo, nikoliv však obraz.

Způsoby otvírání dveří

Standardně bývají k dispozici dveře jednokřídlové či dvoukřídlové. K dostání jsou však také dveře posuvné, které nezabírají tolik místa jako klasické otvírací dveře, a jsou proto vhodné do stísněných prostor. Dalším typem dveří jsou dveře skládací, které jsou zase hojně využívány do šaten a dalších úložných prostor. Způsoby otvírání interiérových dveří tak můžete vybírat jak podle funkčních vlastností, tak podle osobních preferencí založených na designu dveří.

Interiérové dveře a kování

Pro výběr kování je nutné brát ohled nejen na materiál, ale také na způsob otevírání dveří. Je totiž nutné, aby kování nejen ladilo s okolním interiérem, ale také aby vyhovovalo potřebám uzamčení.

S jakými rozměry dveří se u nás můžete setkat?

V naší nabídce naleznete interiérové dveře ve všech rozměrech – 60 cm, 70 cm, 80 cm, 90 cm, 100 cm a 110 cm, dvoukřídlové dveře potom v rozměrech 120 cm a 200 cm. Interiérové dveře jsou k dostání v široké paletě různých odstínů a barev, jako jsou bílá, hnědá, černá, ale i dub, buk, ořech nebo wenge.

Interiérové dveře Plancher

Společnost Plancher s.r.o. se už více než 10 let specializuje na prodej a pokládku podlahových krytin, dveří a zakázkovou výrobou nábytku. Hlavním cílem společnosti Plancher je 100 % spokojenost klientů. Zároveň se v dnešní uspěchané době snaží poskytnout klientům takový servis, aby bylo narušení jejich životního prostoru minimální. Vzorkovnu společnosti můžete navštívit na adrese Lovosická 439/42, 190 00 Praha 9. Vzorky veškerých produktů nabízí společnost Plancher také v mobilní podobě, aby si každý klient mohl vybrat vhodný materiál bez nutnosti navštěvovat vzorkové prodejny.

Pro více informací můžete navštívit internetové stránky společnosti, které naleznete na adrese www.plancher.cz.

Obrázky:
PřílohaVelikost