Jak se vyrábí moderní jímky, žumpy a septiky?

Jímky, septiky i nádrže se dají souhrnným označením pojmenovat, jako nádrže na vodu. I když se liší v samotné konstrukci provedení a způsobu využití, jejich tvar je velmi podobný.
Zadavatel: Wobsah s.r.o. | 10.10.2014 | Reality, bydlení

Praha (Pressweb) - Dříve se tyto nádrže vyráběly zejména z betonu. V dnešní době ale výroba přešla spíše na materiály, podobné plastu. Výroba z těchto materiálů s sebou nese hned několik výhod.

Jaké je porovnání betonu a moderního materiálu?

Nádrže na vody z moderních, plastu podobných materiálů, mají oproti klasickému betonu hned několik výhod. Tou první je cena, která je i několikanásobně nižší. Plastové nádrže jsou také podstatně lehčí a k jejich usazení není zapotřebí těžká technika. Jsou nenasákavé a dokáží skvěle odolávat poškození i opotřebení. Materiál ani po několika letech své vlastnosti neztrácí, což se o betonu rozhodně říci nedá. Popis jímek, žump a septiků si nyní představíme na modelech TITANIUM WEEW, které jsou na trhu považovány za špičku v tomto oboru.

Žumpy k jednoduchému hromadění odpadních vod

Plastové žumpy jsou nádrže, které slouží pouze k hromadění odpadních vod. Jsou vybaveny jediným otvorem, kterým natékají odpadní a splaškové vody dovnitř a také průlezem o průměru 600 mm. Alespoň jednou za měsíc musí být zajištěn jejich vývoz. Plní úlohu všude tam, kde není kanalizace ani možnost instalace septiku nebo domovní čistírny odpadních vod.

Septiky vodu čistí a vypouštějí

Plastové septiky a žumpy mají velmi podobnou vnější konstrukci, ale vnitřní vybavení septiků je mnohem složitější. Jedná se o dvoukomorové nebo tříkomorové nádrže. Úkolem více komor je nejprve mechanické a následné biologické vyčištění odpadní a splaškové vody do takové míry, aby mohla být následně vypuštěna do pískového filtru nebo drenáže. Vyčištěná voda nijak neškodí. V septiku budou neustále přibývat usazeniny, které nelze vyčistit a tak je zapotřebí přibližně 2x ročně zajistit vývoz fekálním vozem.

Jímky třeba na plastovou vodu

Díky zdravotní nezávadnosti moderního plastového materiálu, lze využívat plastové jímky i jako nádrže na dešťovou vodu. Jímky na vodu jsou vybaveny nátokem a z druhé strany přepadem. Skladovaná voda v jímkách nijak neubývá, protože plast je nenasákavý a pod zemským povrchem se voda neodpařuje. Nashromážděnou vodu lze využít třeba pro zalévání.