Street Food potkává Life Sciences!

Zadavatel: Life Sciences Film Festival (LSFF) | 9.10.2015 | Potraviny, tabák

Praha (Pressweb) - Ve dnech 17. až 18. října se v jednom čase a prostoru protnou Street Food Festival (www.facebook.com/streetfoodfestivalcz ) s Life Sciences Film Festivalem (www.lsff.cz).

Kolem Národní technické knihovny (NTK) se na stejném místě rozlije nejen Street Food zóna a projekce filmů z 5. ročníku LSFF 2015, ale také přednášky, diskusní panely, workshopy a další program, dotýkající se nejen potravin a zdraví, udržitelnosti věcí, životního prostředí i ekonomiky.

Další informace viz: http://lsff.cz/jidlo-to-je-veda-17-18-10-afterparty-se-street-food-festivalem/

Co jíst, aby byl člověk zdravý? Nakolik souvisí exploze civilizačních nemocí s tím, co jíme? Vyvíjí se vůbec západní kultura stravování udržitelným směrem?  Jak bojovat s obezitou, alergiemi, cévními nemocemi, či cukrovkou?

Všeho s mírou - tak překvapivě prostou odpověď formuluje autor bestsellerů Michael Pollan ve zbrusu novém filmu dokumentaristy Michaela Schwarze, „IN DEFENSE OF FOOD“ (český název: Na obranu jídla). Režisér Michael Schwarz, držitel tří cen Emmy, tento film na festivalu osobně uvede 13. 10. v evropské premiéře. Film  bude také součástí programu „Jídlo, to je věda“ 17.-18. 10. Podrobnosti o filmu: http://lsff.cz/filmy/in-defense-of-food/

Čeká nás také jedna světová premiéra. Australská režisérka filmu „POLYFACES“ Lisa Heenan – která dorazí také osobně - strávila s celou rodinou čtyři roky na farmě Polyfaces, kde už po čtyři generace hospodaří rodina Joela Salatina. Joel Salatin je jeden z největších mágů věcí zelených a hospodaření, zejména pak udržitelného, viz https://en.wikipedia.org/wiki/Joel_Salatin 

Podrobnosti o filmu: http://lsff.cz/filmy/polyfaces/

Nebo vás zajímá jak se to opravdu má s celiakií? Odpovědi najdete v dokumentu „Projekt celiak“, ale i v diskusi s lékaři a těmi, kdož jsou s lepkem znesvářeni osudem. A snad si budete moct i nechat na místě otestovat vlastní dispozice pro vztah s lepkem.

Informace k filmu: http://lsff.cz/filmy/the-celiac-project/

 

Protože právě JÍDLO - ve všech myslitelných polohách - je totiž jedním z hlavních témat letošního pátého ročníku LSFF. Kromě výše uvedeného na festivalu najdete desítky dalších dokumentů o jídle a potravinách. Guru fermentačních procesů Sandor Katz ukáže ve filmu FERMENTACE (http://lsff.cz/filmy/ferment/ ) , jak zkvasit prakticky cokoliv.

K vidění bude i to, jak vzniká globální menu, zda a jak Země uživí 10 miliard lidí (film 10 miliard: Co máte na talíři, režie Valentin Thurn, viz http://lsff.cz/filmy/10-billion-whats-on-your-plate/  ), jak se dá žít v lidském rozměru nebo naopak o mnoha ambiciosních šílenostech ve světě.
 

Je-libo chov šneků po Rakousku, zenové cesty s čirokovým sirupem, pivní války po Česku, šunku po maďarsku, slivovici po Moravsku či hledat, kudy se vinou permakulturní stezky? I to je k nalezení na pátém ročníku LSFF.

A samozřejmě, nejen jídlem živ je člověk… takže „Rébus jménem touha“ rozklíčovává skvělá kanadská dokumentaristka Erna Buffie, která hledá, nakolik jsou diverzita sexuálního chování a prožitek rozkoše klíčové pro přežití druhů. http://lsff.cz/filmy/decoding-desire/

Nejen pro včelaře je fantastický vhled do života opylovačů - Tajemství úlu a série o životě se včelami Včelař – farmář.

Bonbonek na závěr: víte co jsou stradivárky, že? Ale určitě nevíte, že se dají vytisknout…
To, co dokáže vylézt z 3D tiskárny je jedna věc – uvidíte ostatně v dokumentu Tajný život materiálů (http://lsff.cz/filmy/the-secret-life-of-materials/ ). Ale co z toho výtisku dokáží vyloudit ruce Mistra, to uslyšíte jedině na vyhlašovacím večeru LSFF, ve středu 14. října v 18:00 na ČZU v Praze-Suchdole.

 


Filmy, věda a street food – to vůbec není všechno!
Ve veřejném prostoru Kampusu Dejvice se totiž vzedme Dóm chaosu. Známý buřič a hledač lidských rozměrů životního prostoru, prof. arch. Martin Rajniš, zatímco bude stavět Dóm coby poctu neurčitosti ve vývoji života, bude míchat i svůj proslulý guláš, jímž přispěje i do tavícího kotle pouličního gastro festivalu. Osobní pozvánka Mistra zde  https://www.youtube.com/watch?v=eRok9ZyMYfg
a zde https://www.facebook.com/events/790688961041274/
 

 

Ano, je toho hodně. Proto základní časové schéma.

  • Přebohatý program LSFF na Suchdole, v kampusu ČZU mezi 12.-15. říjnem, to je jedna věc. Viz www.lsff.cz
  • Bonusové prodloužení 5. ročníku LSFF a jeho průnik do NTK, s programem v pátek 16. října je věcí další
  • Následná konjunkce LSFF se Street Food Festivalem v dalších dnech 17. až 18. října, viz www.facebook.com/streetfoodfestivalcz
  • Takže výsledné shrnutí - program LSFF tedy začíná 12. 10. na Suchdole a končí 18. 10. v Dejvicích.

Detailní program projekcí a doprovodných akcí připravujeme.  Sledujte www.lsff.cz  a na www.facebook.com/streetfoodfestivalcz .

 

Kontakty:

ředitel festivalu:

Petr Alexander

alexander@upcmail.cz

tel: 774 909 905

 

tiskové materiály, fotky – když chcete poslat info:

Petr Kotouš,

tel: 775 694 007

press@lsff.cz

 

tiskový mluvčí – když chcete říct info do médií:

Adam Carda,

tel: 607 728 894

press@lsff.cz

Témata: Life Sciences Film Festival | Region: Praha

Redakční poznámka: Za pravdivost obsahu odpovídají zadavatelé jednotlivých článků.

Zadavatel:

Life Sciences Film Festival (LSFF)

Ke statkům 79
252 65 Tursko
Kontaktní osoba: Mgr. Adam Carda
Tiskový mluvčí
+420 607 728 894
+420 607 728 894
Obrázek uživatele LSFF
Mezinárodní festival dokumentárních filmů s tématikou přírodních a zemědělských věd a udržitelného rozvoje
Harvest Films o.s.
Ke statkům 79
252 65 Tursko
Česká republika
press@lsff.cz
Tel: +420 774 909 905