EKG přístroje měří srdce v klidu i při zátěži

Zadavatel: SEO Services, s.r.o. | 14.8.2018 | Média, marketing

Praha (Pressweb) - Vybavení ordinace zahrnuje i EKG přístroje, které slouží k vyšetření srdeční činnosti. Pořizují elektrokardiogram, tedy zkráceně EKG, který ukazuje frekvenci srdečních stahů. Lékař při vyšetření srdce má tak k ruce záznam, ze kterého zjistí, zda je srdce zdravé nebo nemocné. Zdravý člověk má stabilní srdeční frekvenci s normálním průběhem zaznamenané křivky. Ani při velké fyzické zátěži nevykazuje srdeční frekvence chorobné změny. Rozlišuje se EKG v klidu a při zátěži. Vyšetření srdce v klidu však nemusí ukázat některé chorobné změny. Proto se využívá tzv. zátěžové EKG, kdy se pacient podrobí fyzické zátěži a lékař získává novou srdeční křivku.

Zátěžové EKG většinou onemocnění srdce spolehlivě odhalí

EKG přístroje při zátěžovém vyšetření jsou doplněny o ergometry, tedy zařízení, na nichž pacient překonává nějaký odpor. Běžné jsou rotopedy nebo běhací pásy. Lékař pacientovi postupně zvyšuje zátěž, tedy odpor při šlapání nebo běhacího pásu, ten musí vyvinout větší úsilí, které se promítne do větší srdeční činnosti. Protože svaly potřebují při zátěži více kyslíku, srdce musí pumpovat více krve do těla. Pokud má pacient nějakou srdeční vadu, která se při klidovém EKG neprojevila, při zátěžovém vyšetření ji lékař většinou spolehlivě odhalí. EKG přístroje pro zátěžové vyšetření se používají také při sledování výkonnosti sportovců.

EKG přístroje měří elektrické vzruchy, které srdce vytváří

EKG přístroje jsou vybaveny elektrickým svody, které se připevňují na pacientovo tělo. Principem EKG je měření elektrického potenciálu na povrchu těla. Srdeční buňky vytváření elektrické vzruchy, jimiž ovládají celou srdeční tkáň. Tato elektřina se dobře šíří tělními tekutinami, proto se dostává až na povrch těla, kde ji měří elektrokardiograf. V klidu i při zátěži jsou vzruchy stále stejné, tedy snímaná křivka má své vrcholy, dna i rozsah. Z její interpretace lze velmi přesně odhadnout, zda je srdce zdravé nebo nemocné. Pokud ani zátěžové vyšetření nic neukáže, a lékař má stále podezření, využívá se tzv. holter EKG, což je kontinuální měření srdeční činnosti 24 hodin, případně i několik dní.

 

Témata: EKG, EKG přístroje, měření EKG přístrojem, Klidové EKG, EKG SEIVA | Region: ČR

Redakční poznámka: Za pravdivost obsahu odpovídají zadavatelé jednotlivých článků.

Zadavatel:

SEO Services, s.r.o.

Na Nivách 956/2
141 00 Praha 4 - Michle
Kontaktní osoba: Alena Špinarová
Vedoucí kanceláře
pressweb@krotiteleseo.cz
Obrázek uživatele SEO Services
SEO Services, s.r.o.
Na Nivách 956/2
141 00 Praha 4 - Michle
Česká republika
pressweb@krotiteleseo.cz
Tel: +420 24174300