Jen kvalitní paleta je vhodná pro dopravu zboží

Jen kvalitní paleta pro dopravu zboží
Zadavatel: SEO Services, s.r.o. | 13.8.2018 | Potraviny, tabák

Praha (Pressweb) - Víte, že u přepravců kolují palety, které neodpovídají platným normám? Taková paleta se snadno pozná. Je z nekvalitního dřeva, má většinou méně spojovacího materiál a hrozí tak, že se při manipulaci rozpadne, poškodí zboží, případně zraní obsluhující personál. Přepravci i výrobci zboží by měli dbát na to, aby používali k přepravě a distribuci zboží pouze palety, které jsou od certifikovaných výrobců. Ti musí při výrobě těchto dřevěných podložek dodržet nejen stanovenou kvalitu dřeva, spojovacího materiálu, ale i technologické postupy, musí dodržet normy na nosnost i bezpečnost výrobku.

Paleta se skládá z přířezů, svlaků a špalíků

Paleta musí být vyrobena z listnatého nebo jehličnatého dřeva o vlhkosti, která nesmí být vyšší než 22 procent. Dřevo nesmí být plesnivé ani vykazovat známky napadení dřevokaznými houbami. Jen tak se zajistí, aby paleta vydržela opakované použití i nešetrné zacházení. Výrobek se skládá z přířezů, svlaků a špalíků. Normy stanovují, jak mají být přířezy a špalíky opracovány na ložné i nosné ploše. Standardní palety jsou sestaveny tak, aby je nízkozdvižné vozíky mohly nabírat ze dvou a vysokozdvižné vozíky ze čtyř stran. Existují ještě atypické palety pro určité zboží, které jsou však určeny pro jednorázové použití.

Důležitá je nosnost palety

palety stanovuje norma použití speciálních hřebíků i jejich přesný počet? Na jednu standardní paletu se jich spotřebuje 78. Hřebíky mají vroubky, aby se při manipulaci s paletou neuvolnily. Důležitá je také nosnost výrobku. Paleta při manipulaci na vysokozdvižném vozíku nebo uložení ve stojanu musí unést při rovnoměrném rozložení až 1 500 kilogramů nákladu, ale spodní paleta při ukládání na sebe (povoleny jsou tři palety se zbožím) však musí vydržet tlak 4 000 kilogramů. Její základní rozměry jsou 1 200 x 800 x 144 mm, které vycházejí z rozměrů ložné plochy železničního vagónu. Těmto rozměrům se přizpůsobily i evropské automobilové kontejnery.

 

ěděli>

Témata: palety, paleta, přeprava na paletách, přepravní palety | Region: Praha

Redakční poznámka: Za pravdivost obsahu odpovídají zadavatelé jednotlivých článků.

Zadavatel:

SEO Services, s.r.o.

Na Nivách 956/2
141 00 Praha 4 - Michle
Kontaktní osoba: Alena Špinarová
Vedoucí kanceláře
pressweb@krotiteleseo.cz
Obrázek uživatele SEO Services
SEO Services, s.r.o.
Na Nivách 956/2
141 00 Praha 4 - Michle
Česká republika
pressweb@krotiteleseo.cz
Tel: +420 24174300