Víte, jak si vybrat vhodný notebook?

Zadavatel: Magieprirody.cz | 14.8.2018 | Obchod, e-commerce

Praha (Pressweb) - Specifikací a parametrů je tolik, že se v nich laik příliš nevyzná. Asi nejjednodušší je požádat někoho z rodiny či přátel, ať vám poradí, ale i pro něj byste si měli připravit odpovědi na několik základních otázek:

  • budete na notebooku denně nebo jen občas?
  • primárně má sloužit pro práci či zábavu?
  • pokud pro zábavu, má se jednat o hrací počítač, nebo si jen budete pouštět filmy, videa a brouzdat po síti?
  • je pro vás důležité, aby byl co nejmenší a nejlehčí, nebo ho převážíte hlavně autem?
  • potřebujete jeho prostřednictvím komunikovat třeba přes Viber či Skype?
  • kolik do jeho pořízení hodláte investovat?

Když si tohle rozmyslíte, můžete si zkusit vyhledat vhodný notebook i sami. Řada obchodů má různé chaty nebo infolinky, kde vám případně poradí s tím, čemu nerozumíte, nebo se můžete podívat na recenze předvybraného modelu.

Dělení notebooků

Notebooky se podle typu používání dělí do několika kategorií:

Domácí/rodinné notebooky

Jednoduché počítače pro základní komunikaci e-mailem, vyhledávání informací na internetu, přehrávání filmů, případně hraní nenáročných her. Nejčastěji mají úhlopříčku 15,6“ (necelých 40 cm), nicméně u těchto notebooků je dostačující i menší velikost displeje. Nejlevnější zařízení tohoto typu začínají již na ceně cca 5000 Kč.

Studentské/kancelářské

Slouží pro denní nošení s sebou, proto je u nich podstatná velikost i hmotnost. Úhlopříčka je u těchto notebooků 11,6“ (29,5 cm), 13,3“ (33,8 cm) nebo 14“ (35,6 cm). Důležité je, jak dlouho vydrží baterie bez nabíjení a také, jak se píše na klávesnici, včetně toho, zda je podsvícená a lze tedy na notebooku pracovat i večer při cestování. Podstatné je pro ně schopnost pracovat s běžnými kancelářskými programy, komunikovat e-mailem, písemně i telefonicky přes sociální sítě a také vyhledávat na internetu. Film vám sice takový notebook přehraje, ale pro hraní her určen není. Samostatnou kategorií této skupiny jsou ultrabooky, tedy velmi tenké notebooky, které se nepřehřívají díky rychlým SSD diskům a integrované grafické kartě.

Herní

Jsou určeny k tomu, aby mohl hráči aspoň občas odcestovat mimo domov. K tomu potřebují kvalitní notebook s robustní konstrukcí, výkonnou grafickou kartou, rychlým procesorem a dostatečnou pamětí. Potřebuje také kvalitní chlazení. Úhlopříčka se pohybuje v délce od 15,6“ (necelých 40 cm) do 17,3“ (skoro 44 cm). To všechno ale znamená, že se při jeho přemisťování pronesete, běžná hmotnost je až 4 kilogramy.

Profesionální notebooky

Jsou určeny pro ty, kteří se při své práci bez notebooku neobejdou a potřebují kvalitní přístroj. Musí být spolehlivé, vysoce bezpečné a výkonné. Některé modely jsou vybaveny dokovací stanicí, díky které nemusíte složitě zapojovat jednotlivé kabely, ale notebook do ní jednoduše zasunete a můžete pracovat. Obvykle mají úhlopříčku do 15,6“.

Základní parametry

Dominantním výrobce procesorů pro notebooky je Intel. Odborníci doporučují kupovat nové notebooky s minimálně čtyřjádrovým procesorem, tedy Intel Core i5 a vyšším. Pro hladký provoz notebooku je důležitá operační paměť. Pro průměrný provoz je nejvhodnější alespoň 4 GB RAM, pro náročnější uživatele pak minimálně dvojnásobek. Disky jsou už dnes v noteboocích většinou SSD, které jsou rychlejší než klasické plotnové (HDD). Podstatná je i rychlost zápisu či čtení a kvalita externího rozhraní (USB portů) a celková kapacita disku.

Dedikovaná grafická karta má smysl jen u výkonnějších notebooků, tedy pro herní nebo profesionální. U běžných stačí integrovaná, která méně vybíjí baterii a nepotřebuje tak účinné chlazení jako dedikovaná. U displeje je standardem rozlišení Full HD.

Další doporučení

Notebook je vhodné si vyzkoušet osobně. Klávesnice by vám měla sedět, mělo by se vám na ní dobře psát. Zkontrolujte si také, zda má notebook všechny potřebné konektory, včetně portů na připojení sluchátek s mikrofonem, zda jeho hmotnost není pro denní nošení příliš vysoká atd. Rozhodně si kupte hned při pořízení vhodný obal. Rozhodně nad klávesnicí nejezte, nepijte a dodržujte ostatní pokyny výrobce.

U notebooku se zcela určitě vyplatí prodloužená záruka, případně další služby (třeba zapůjčení náhradního notebooku během opravy). Sledujte akční nabídky, ale neslevujte ze svých požadavků. Notebooky jsou jednou z kategorií, kde jde vývoj kupředu velmi rychle. Investovat do zastaralého hardware je ekonomický nesmyl. Z hlediska bezpečnosti se určitě vyplatí minimálně u profesionálních notebooků koupit model se čtečkou otisků.

Region: ČR

Redakční poznámka: Za pravdivost obsahu odpovídají zadavatelé jednotlivých článků.

Obrázek uživatele Magieprirody.cz
Česká republika
marcol@email.cz
Tel: +420 728 463 712