Hutní materiál má široké využití

Hutní materiál
Zadavatel: SEO Services, s.r.o. | 22.7.2018 | Auto-moto, logistika

Praha (Pressweb) - Zejména ve stavebnictví najde uplatnění hutní materiál. Má však i další využití, například v zemědělství, ve strojírenství, při montování karosérií či při výrobě lehkých konstrukcí. Základem je ocel s různou příměsí, ze které se vyrábějí ocelové tyče, trubky, plechy, profilová ocel a také betonářská ocel. Ze surového železa se v ocelárnách získá ocel s různým stupněm zušlechtění, tedy s příměsí uhlíku, která se poté zejména na válcovacích stolicích tvaruje do požadovaného tvaru. Tyto výrobky se širokým využitím se nazývají souhrnně hutní materiál.

Hutní materiál jsou tyče, plechy, betonářská ocel i ocelové profily

Betonářská ocel patří mezi hutní materiál. Jde o tyče různého průměru, které jsou většinou opatřeny drobnými výstupky po obvodu, kterému se říká žebírkování. Používají se jako armatura do betonu pro získání železobetonu. Beton jako stavební materiál má vynikající odolnost vůči tlaku, ale nízkou vůči tahu. Naproti tomu ocel jako hutní materiál má mimořádnou odolnost vůči tažné síle. Skloubením těchto vlastností v železobetonu vznikl už na konci 19. století stavební materiál vhodný zejména pro výstavbu mrakodrapů a vodních přehrad. Pro zpevnění betonových desek se používají kari sítě, což jsou žebírkované dráty svařené do sítí.

Bezešvé trubky se vyrábějí z ušlechtilé oceli

Hutní materiál jsou také jakly, což jsou uzavřené ocelové profily nejčastěji o čtvercovém a obdélníkovém průřezu. Jsou vhodné pro ocelové konstrukce do venkovních i vnitřních prostor. Tenkostěnné jakly najdou uplatnění při výrobě drobných a lehkých konstrukcí. Lidový název traverza patří ocelovým profilům otevřeným, které mají nejčastěji průřez podle velkých písmen I, H, U a T. Dalším artiklem v kategorii hutní materiál jsou plechy a trubky. Trubek je několik druhů, základní rozdělení je na bezešvé a svařované. Bezešvé trubky se vyrábějí z ušlechtilé oceli válcováním a slouží pro vedení tekutin, páry, vzduchu a plynu.

 

Témata: hutní materiál, hutní materiály, trubky, plechy, profily, jakly, profilová ocel, kari sítě | Region: ČR

Redakční poznámka: Za pravdivost obsahu odpovídají zadavatelé jednotlivých článků.

Zadavatel:

SEO Services, s.r.o.

Na Nivách 956/2
141 00 Praha 4 - Michle
Kontaktní osoba: Alena Špinarová
Vedoucí kanceláře
pressweb@krotiteleseo.cz
Obrázek uživatele SEO Services
SEO Services, s.r.o.
Na Nivách 956/2
141 00 Praha 4 - Michle
Česká republika
pressweb@krotiteleseo.cz
Tel: +420 24174300