Bude se situace na realitním trhu měnit? Jaké jsou vyhlídky a jak to bude s prodejem a nákupem nemovitostí?

Zadavatel: MediaUp Agency s.r.o. | 29.6.2018 | Reality, bydlení

Trh s nemovitostmi žije svým vlastním životem a ceny stále lehce rostou. V plánu je však zavedení dalších regulací hypotečních úvěrů, jejichž získání bude složitější. To může vést k poklesu poptávky a odrazit se na cenách nemovitostí. Na co se pravděpodobně připravit na straně prodejce i kupujícího bytu či domu?

Jaká bude situace pro ty, kteří se rozhodnou prodat byt či dům?

Pokud máte v plánu prodat svou nemovitost, právě teď by mohl být správný čas. Tržní ceny jsou vysoko a poptávka je stále velká. Nejoblíbenější jsou tradičně byty o dispozici 2+kk nebo 2+1 v lukrativních lokalitách. Pozadu však nezůstávají ani rodinné domy.

Potřebu rychlého prodeje řeší výkup nemovitosti. Rovnou dostanete cenovou nabídku, která sice není v plné výši tržních cen, ale nespornou výhodou je rychlost uskutečnění prodeje. Ať už vás tedy trápí jakýkoliv problém, rychlý prodej nemovitosti ho může výrazně usnadnit. Ani v tomto případě je však lepší neotálet, protože obdržíte procentuální částku z tržní ceny. Pokud regulace hypoték budou mít za následek pokles cen nemovitostí, získali byste menší obnos jak při klasickém prodeji, tak i v případě výkupu nemovitosti.

Koupě nemovitostí s financováním pomocí hypotečního úvěru bude složitější

Obrovská poptávka po nemovitostech byla hodně podpořena také snadno dostupnými hypotékami. Dříve bylo možné vzít si hypotéku v 100% hodnotě nemovitosti. To bohužel vedlo i k tomu, že si hypotéční úvěr sjednávali lidé, kteří ho dále nezvládali splácet. Regulace hypoték od ČNB má za cíl omezit riziko při čerpání hypoték a zastavit zběsilý růst cen nemovitostí.  V nových pravidlech bude, že splátka nesmí být vyšší než 45 % čistého příjmu. Každý žadatel tak musí pečlivě zvážit, jestli vyhovuje novým podmínkám a má dostatek našetřených financí. V takových situacích se hodí i poradenství, které nabízí realitní kancelář Praha.

Připravte se na změny a zvažte svou situaci

Nikdo nedokáže přesně předpovídat, jak se bude vyvíjet trh s nemovitostmi. Pouze se dají zhruba odhadnout tendence, které se mohou odrazit na vývoji tržních cen. Současný stav je však výhodný nejenom pro prodávající, ale napomáhá také kupujícím, protože ještě neplatí přísnější pravidla pro získání hypotéky. Vždy si raději ověřte stávající situaci a před uděláním takto výrazného kroku jako je prodej či koupě nemovitosti, si zjistěte informace o prognózách na trhu.

Region: ČR

Redakční poznámka: Za pravdivost obsahu odpovídají zadavatelé jednotlivých článků.

Zadavatel:

MediaUp Agency s.r.o.

U Pramenu 2484
440 01 Louny
Kontaktní osoba: Bc. Petra Houdová
info@mediaup.cz
Jsme digitální agentura nabízející full-service pro Váš business na internetu. Specializujeme se na SEO optimalizace, PR, PPC a Social marketing.
MediaUp Agency s.r.o.
U Pramenu 2484
440 01 Louny
Česká republika
info@mediaup.cz
Tel: +420 737 393 667