Hotel.cz: Kapacity hotelů se začínají plnit

Zadavatel: Magieprirody.cz | 12.5.2018 | Cestování, gastronomie

Praha (Pressweb) - Tuzemská dovolená je pro velkou část Čechů stále volbou číslo jedna. Řešit ji začínají právě v těchto dnech. Podle statistiky největšího českého rezervačního portálu Hotel.cz tuzemským hotelům a penzionům v nejvytíženějších lokalitách přiteče 70 % rezervací na letní prázdniny v období od dubna do polovina června. Opozdilci, kteří hledají ubytování na poslední chvíli, jsou odsouzeni ke kompromisům v podobě změn termínu či lokality. Největší zájem je o prvních čtrnáct dní prázdnin. I díky tomu, že v prvním červencovém týdnu lze dva dny dovolené díky svátkům ušetřit. Dalším exponovaným termínem je pak první týden v srpnu.

Češi při výběru nepodceňují ani bezpečnostní rizika. Česko je vnímáno jako bezpečná destinace, což pomáhá i příjezdovému cestovnímu ruchu. A není to jediný benefit, jak potvrzuje Milan Petr, manažer rezervačního portálu Hotel.cz: “S příznivou ekonomickou situací zaznamenáváme znatelný nárůst kvality ubytování služeb a současně i ubytovacích kapacit. Letos evidujeme o 20 % vyšší zájem o letní terminy než v minulém roce.” Jako první mizí kapacity v hotelech a penzionech s nejlepšími recenzemi. ”Počet zobrazení sekce s recenzemi nám meziročně vzrostl o 50 %. Jako bezpečné vodítko slouží hostům Certifikát kvality, který zařízení získává právě na základě nezávislých recenzí,” dodává Petr.

Nejčastější zahraniční destinací u moře, je pro Čechy bezesporu Chorvatsko. Srovnatelné ubytování pro dva v sezóně zde může vyjít jen o málo dráž - cca 10 000 Kč na 7 dní, což je o 20 % víc, než v tuzemsku. Pokud však započítáte další náklady, můžete ve finále zaplatit až 2-3x tolik. Velkou část nákladů tvoří doprava. Vlastním vozem vyjde zhruba na 6 000 Kč (PHM + dálniční poplatky). Náklady na místě budou rovněž vyšší, jídlo pro dva denně vyjde zhruba na 1 tis Kč až 2,5 tis Kč v závislosti na tom, zda si jedno jídlo denně připravíte sami, nebo budete řešit vše v restauracích. Záleží jen na stylu, kterým chcete svou dovolenou prožít. Lze však říci, že za stejné peníze vás v Česku budou opečovávat, zatímco v Chorvatsku budete muset vzít za vděk stanem a vlastní stravou. Je tedy vždy lepší v případě zahraniční dovolené počítat s vyšší částkou, abyste si ji užili.


Největší zájem je o jižní Čechy a jižní Moravu. Turisty vyhledávané jsou tradiční historické lokality pod patronátem UNESCO - Český Krumlov a Lednice. Obsazenost těchto lokalit je vysoká, v nejvytíženějších týdnech (přelom července a srpna) se pohybuje od 70 % rezervovaných ubytovacích kapacit v případě Českého Krumlova po 80 % v případě Lednice. “Jižní Morava je vůbec velkým tahákem nejen pro své památky, ale i pro tradiční vinařství. Obsazenost kapacit v Mikulově dosahuje na přelomu července a srpna 85 %. Nejinak tomu je i v případě Pálavy a dalších vinařských oblastí,” uvádí Petr s tím, že zde se vyplatí rezervovat až s půlročním předstihem. Během pobytu zde můžete využít služby až 70 vinných sklípků, kde lze provést degustaci. “Oblíbená je řízená degustace, během které vás someliér zahrne zajímavostmi o víně. Cena se liší podle počtu vzorků testovaných vín a pohybuje se cca od 150 Kč do 400 Kč za osobu za 10 vzorků,” uvádí Petr. Kolik nabytých znalostí zůstane do rána v hlavě, záleží jen na vás a na počtu testovaných vín.

Průměrnou cenu dvoulůžkového pokoje na jihu Čech či Moravy lze očekávat kolem 1 200 Kč/noc. “Bývá dobrým zvykem že včasnou rezervací alespoň 2 měsíce lze ušetřit. Ubytovatelé totiž na rostoucí zájem a postupný úbytek kapacit reagují zvyšováním ceny posledních volných pokojů,” dodává Petr. Cena pokoje v dražších a luxusnějších hotelech se může vyšplhat i na 3,5 násobek této částky - cca 4 000 Kč/noc. Opět zde platí, že při nákupu pobytového balíčku v kombinaci s termínem mimo víkend lze ušetřit. Někdy až 50 % částky. Za zmínku stojí pětihvězdičkový Wellness Hotel Diamant v Hluboké nad Vltavou. Podobná zařízení jsou trendem posledních let. Zmíněný hotel patří mezi ty dražší úrovní služeb i cenou. Nabízí ultimátní wellness centrum o ploše přes 1 500 m2.

Region: ČR

Redakční poznámka: Za pravdivost obsahu odpovídají zadavatelé jednotlivých článků.

Obrázek uživatele Magieprirody.cz
Česká republika
marcol@email.cz
Tel: +420 728 463 712