Dřezové baterie je třeba správně a pravidelně udržovat

Zadavatel: Topranker.cz s.r.o. | 29.4.2018 | Reality, bydlení

Všechny dřezové baterie (jinak též kuchyňské baterie), ať už jsou vyrobeny z jakéhokoliv materiálu, je nutné průběžně čistit a určitým způsobem udržovat. Nejde jen o nepěkný vzhled, ale mnohdy také o snížení funkčnosti, pokud se některé udržovací kroky zanedbají.

Dřezové baterie – různé materiály vyžadují různé způsoby čištění

Pro správnou údržbu a čištění baterií je potřeba vědět, jaké materiály se na jejich výrobu používají a jaký konkrétní druh povrchu jste si vybrali právě vy.

1. chromové a nerezové baterie:

typická je pro ně stříbrná barva, vyrábějí se lesklé anebo matné

2. granitové:

název „granit“ se vžil pro druh umělého kamene, používaného, mimo jiné, také na dřezy a kuchyňské baterie; granit je ve skutečnosti přírodnina – vyvřelá hornina se zrnitou texturou, s převážným obsahem křemene čili žula

3. mosazné:

slitina mědi a zinku

4. keramické, porcelánové

V domácnostech bývá zvykem volit stejný materiál jak na dřezu, tak na baterii, aby spolu výrobky esteticky ladily. A má to tu výhodu, že oba tyto výrobky do kuchyně můžete udržovat stejným způsobem.

Jak tedy čistit nerezové a pochromované baterie?

Na těchto bateriích se dříve či později - pokud o ně nebudete pravidelně pečovat – začnou objevovat známky používání, a to jako zašedlé či duhové skvrny, anebo povrch baterie bude „zašlý“, což působí dojmem nedostatečné hygieny.

Druhy znečištění baterií

· zaschlé kapky vody či jiných tekutin

V tomto případě (pokud provádíte čištění každý den, anebo alespoň několikrát týdně) stačí baterii omýt měkkou houbičkou se saponátovým nebo mýdlovým roztokem, případně vlasovým šamponem a pečlivě vytřít do sucha flanelovým hadříkem – nejlépe kouskem staré flanelové košile, kdy býval flanel ještě kvalitní - anebo bavlněnou či froté utěrkou. Je třeba podotknout, že utírání do sucha je vlastně na celém úkonu to nejdůležitější. Kdo baterii (případně i dřez) po umytí nádobí ihned osuší, žádných skvrn se nemusí obávat.

Pozor: na pochromovaný povrch (a možná raději ani na nerez povrchy) nepoužívejte parní čistič ani žádné abrasivní prostředky! Pokud se chromový povrch poškodí, baterie začne rezivět a v poškrábaných místech se usazují a zachycují další a další nečistoty…

· usazeniny vodního kamene

S tímto znečištěním to nebude tak jednoduché jako odstranění zaschlých kapiček. Pokud nechcete používat chemické prostředky z drogerie, zkuste teplý jablečný ocet s příměsí jedlé sody v následujícím poměru: na 0,25 litru teplého octa přidejte jednu lžičku sody. Usazeniny vodního kamene se nejčastěji objevují ve spojích jednotlivých dílů baterie a v místě jejího usazení na dřezu, a pokud nebudou včas odstraněny, může se stát, že se vám jednoho dne nepodaří otočit ramínkem baterie podle vaší potřeby, nebo se dokonce vodním kamenem ucpe i výtok vody z ramínka. Proto je vhodné do připraveného octového „nálevu“ namočit například obvaz a jím ovázat znečištěná místa. Lze použít i rozprašovač, ale tekutina bude stékat, takže budete muset postřik provádět každou chvíli. Do výtoku ramínka je nejlépe namočený a stočený kus obvazu (případně namočenou houbičku) nacpat. Tuto „první pomoc“ je třeba opakovat několikrát (znovu a znovu máčet textilii v octu), trpělivě, třeba i dva dny. Nakonec jemnější houbičkou nebo zubním kartáčkem dočistěte zbylé usazeniny a stejným způsobem jako zaschlé kapky vody vyčistěte a uveďte do plného lesku. Pro větší lesk se ještě doporučuje jedlá soda smíchaná s peroxidem vodíku v poměru 1:1.

Po každém čištění, stejně jako po každém mytí nádobí, utírejte baterii tak, aby byla dokonale suchá.

Údržba granitových baterií, aneb čištění je snadné, pokud je pravidelné

Granitové dřezové baterie se vyrábějí z akrylátové polymerové pryskyřice smísené s mletým křemičitým pískem – neboli, jak bylo již výše uvedeno, jedná se o umělý kámen.

Hlavním pravidlem pro údržbu je jejich utírání dosucha po každém mytí nádobí. Pak nedochází ani ke skvrnám, ani k patině zašlosti. V případě, že se i přes vaši pečlivost a pravidelné vysoušení objeví vodní kámen, můžete zkusit octový nálev v poměru 1 díl octa, 3 díly vody, anebo citronovou šťávu smíchanou s vodou v poměru 2:1. Nepoužívejte peroxid ani chlór – mohlo by dojít k odbarvení čištěných míst.

A ještě doporučení na závěr

Nekupujte necertifikované výrobky; pokud zakoupíte originální dřezové baterie ve specializovaných prodejnách, pak čtěte příbalové letáčky výrobců, kteří obvykle poradí jak na jejich údržbu.

Témata: dřezové baterie

Redakční poznámka: Za pravdivost obsahu odpovídají zadavatelé jednotlivých článků.

Topranker.cz s.r.o.
Pod pekárnami 245/10
190 00 Praha 9
Česká republika
info@topranker.cz
Tel: +420 775 060 843