Granitové dřezy se pyšní svým barevným provedením. Je pro snadnější údržbu lepší sáhnout po světlých nebo tmavých odstínech?

Zadavatel: Topranker.cz s.r.o. | 29.4.2018 | Reality, bydlení

Lákají vás granitové dřezy a přemýšlíte, čím vlastně vynikají? V poslední době se stávají součástí stále více kuchyň a některé domácnosti je tak začínají upřednostňovat před klasickými nerezovými. Přečtěte si, v čem tkví jejich hlavní výhody a také to, jaká barva je jednodušší pro údržbu dřezu.

Čím granitové dřezy vynikají

Granitové dřezy v poslední době zaznamenávají velký rozmach. A to hlavně díky tomu, že si kvalitní granitový dřez dokáže po celou dobu své životnosti zachovat stále stejně dokonalý vzhled. Je však třeba si dávat pozor na to, abyste si pořídili opravdový granitový dřez, a nejen jeho levnou napodobeninu.

Pravé granitové dřezy se vyrábějí z drceného kamene, který se pojí akrylátovou pryskyřicí s přidáním barviv. Oproti tomu nekvalitní levné napodobeniny bývají zhotoveny z plastu, přičemž granitový materiál má za úkol napodobit pouze jejich vrchní vrstva. A v takovém případě se není čemu divit, když vás po chvíli užívání napodobenina granitového dřezu zklame.

Granitové dřezy se dále pyšní i vysokou odolností vůči teplu. Krátkodobě jsou tak schopné ustát i teplotu 230 °C. Tyto dřezy rovněž vynikají svojí kvalitou. Díky použitému materiálu se tak nemusíte obávat škrábanců nebo rýh, které třeba častěji vznikají u nerezových dřezů. A tyto dřezy jsou v neposlední řadě také nenáročné na údržbu. Povrch materiálu je totiž uzpůsoben k tomu, že na něm nezůstávají zbytky jídla. A nejsou na nich vidět ani zaschlé kapky vody.

Granitové dřezy ve světlém i tmavém provedení

Další bezespornou výhodu granitových dřezů symbolizuje variabilita jejich barevných provedení. U tohoto typu vybavení tak nejste omezení na stále stejný odstín jako u nerezových dřezů, ale naopak si můžete vybrat z opravdu široké škály odstínů. Velmi snadno tak můžete najít barvu, která nejvíce podtrhne celkový ráz vaší kuchyně.

Dřez vždy kombinujte jak s pracovní deskou, tak i barvou jednotlivých skříněk, nebo třeba troubou a varnou deskou. V kuchyni by společně zkrátka všechno mělo ladit. Pokud návrh kuchyně svěříte do rukou kuchyňských studií, navrhnou vám většinou celý design jako celek. A je jen na vás, zda se rozhodnete některé prvky upravit či pozměnit.

Při této příležitosti vyvstává otázka, zda u dřezu raději sáhnout po velmi světlých nebo tmavých odstínech. U granitových dřezů totiž není výjimkou bílé, nebo naopak černé provedení. Obecně se dá říct, že tmavý odstín je na údržbu jednodušší. Nejsou na něm tak zřetelně vidět nějaké drobné šmouhy a vzhledem k tomu, že granitové dřezy bývají matné, se fleky opravdu ztratí. Oproti tomu bílé materiály mohou vlivem času začít na své barvě trochu ztrácet. Tento efekt se však většinou objeví až po mnoha letech.

S vaničkou i okapem

Při výběru dřezu do vaší nové nebo stávající kuchyně nezapomínejte ani na nejrůznější doplňky. U granitových dřezů se často setkáte s některými vylepšeními, a to například v podobě vaničky nebo okapu. Vanička symbolizuje takovou menší část dřezu, která je ideální například pro omývání ovoce a zeleniny, zatímco hlavní část zůstává prázdná pro špinavé nádobí. Pokud tedy v kuchyni máte na tuto vychytávku dostatek místa a větší rozměr dřezu vám nebude překážet, můžete to zvážit.

Za zmínku dále stojí i pořízení dřezu již přímo s okapem. Toto místo, jak již jistě tušíte, slouží k oschnutí nádobí. Pokud je ale prázdné, dá se skvěle využít i jako prodloužená pracovní plocha. Díky integrovanému napojení na kanalizaci přitom máte jistotu, že nikde nezůstává přebytečná voda.

Témata: granitové dřezy

Redakční poznámka: Za pravdivost obsahu odpovídají zadavatelé jednotlivých článků.

Topranker.cz s.r.o.
Pod pekárnami 245/10
190 00 Praha 9
Česká republika
info@topranker.cz
Tel: +420 775 060 843