Hutní materiál – bez něj se stavebnictví ani průmysl neobejde

Zadavatel: SEO Services, s.r.o. | 23.4.2018 | Stavebnictví

Praha (Pressweb) - Potrubí pro ropu, plyn, obří skladové haly, mrakodrapy nebo karosérie aut a strojů. Všude tam se využívá hutní materiál. Je pravděpodobně nejvíce využívaným sortimentem ve stavebnictví a strojírenství. Je to díky oceli, které je velmi pevná, ale současně i pružná, odolává tažným, tlakovým silám i různým povětrnostním podmínkám. Vlastnosti ocele však závisí na kvalitě její výroby, při níž se do železa přidává uhlík a další příměsi, aby se získaly požadované vlastnosti. Například betonářská ocel musí být dobře svařitelná, protože na stavbách se z ní vytvářejí konstrukce, jež se pak zalijí betonem.

Hutní materiál se vyrábí zejména válcování, litím i protlačováním

Hutní materiál se vyrábí ze surového železa nejčastěji válcováním, protlačováním, litím či lisováním. Nejčastěji používaný sortiment jsou profilová ocel, trubky, jakly, ocelové nosníky, plechy a betonářská ocel. Například betonářská ocel se používá při betonování, protože zvyšuje u výsledného železobetonu pevnost v tahu. Je to zejména tyčovina (roxory) a svařované sítě, tzv. kari sítě. Hutní materiál v sortimentu profilové oceli je zastoupen výrobky s průřezem v základním tvaru I, L, U a T. Slouží jako nosníky a pro svařování nejrůznějších stavebních konstrukcí.

Hutní materiál – trubky, plechy i jakly

Hutní materiál jsou také trubky, které slouží pro vedení tekutin a plynů. Trubky jsou bezešvé i svařované, případě různě tvarované. Vyrábějí se na válcovacích stolicích válcováním za tepla i za studena, a také protlačováním. Výrobou trubek válcováním za studena se dosahuje vysoké přesnosti. Hutní materiál jsou také plechy, které se používají pro výrobu karosérii, dávají se na střechy a na opláštění budov. Jakly, což je dutá ocel nejčastěji o průřezu čtverce a obdélníku, se dávají na venkovní i interní konstrukce. Jsou silnostěnné a tenkostěnné. Tenkostěnné jakly neboli jekly nacházejí uplatnění také v nábytkářském průmyslu i při výrobě regálových konstrukcí.

 

Témata: betonářská ocel, hutní materiál, trubky, jakly, kari sítě | Region: ČR

Redakční poznámka: Za pravdivost obsahu odpovídají zadavatelé jednotlivých článků.

Zadavatel:

SEO Services, s.r.o.

Na Nivách 956/2
141 00 Praha 4 - Michle
Kontaktní osoba: Alena Špinarová
Vedoucí kanceláře
pressweb@krotiteleseo.cz
Obrázek uživatele SEO Services
SEO Services, s.r.o.
Na Nivách 956/2
141 00 Praha 4 - Michle
Česká republika
pressweb@krotiteleseo.cz
Tel: +420 24174300