Přepravní paleta je fenoménem dopravy

Přepravní paleta splňuje přesná kritéria
Zadavatel: SEO Services, s.r.o. | 12.3.2018 | Průmysl, energetika

Praha (Pressweb) - Co je fenoménem přepravy zboží v posledních desetiletích? Přepravní paleta. Zajistila snadnou manipulaci se zbožím v obchodech, přepravních terminálech, ve výrobě, a také maximální využití prostoru.  Umožnila tzv. stohování neboli skládání palet se zbožím na sebe. Přepravní paleta má normovanou nosnost a například při stohování maximálně tří palet na sobě musí spodní unést 4 000 kilogramů zboží, které je na paletě rovnoměrně rozmístěno. Jde o jednoduchou dřevěnou konstrukci s ložnou plochou, kterou může vysokozdvižný vozík nabrat ze všech stran.

Přepravní paleta se vyrábí dle norem

Přepravní paleta váží 20 až 24 kilogramů, je složena s dřevěných přířezů, svlaků a špalíků s celkovými rozměry 1200 x 800 x 144 mm. Má opěrnou podlahovou a ložnou plochu o velikosti téměř jednoho čtverečního metru. Je spojena 78 speciálními hřebíky. Výroba palety ve standardizované podobě, tedy europalety, podléhá evropské a české normě.  Výrobci dostávají licenci na jejich výrobu, kterou schvaluje mezinárodní železniční unie (UIC). Vyrobená paleta je pak označena logy EUR a EPAL, značkou země a kódem výrobce. Jedině taková přepravní paleta pak smí obíhat po zemích Evropské unie v rámci železniční a kamionové přepravy zboží.

Kromě europalet se vyrábějí také atypické palety

Standardizované evropské palety jsou čtyřcestné, to znamená, že vysokozdvižný vozík je vidlemi může nabírat ze všech stran. Existují i atypické palety určené k přepravě speciálního zboží. Europaleta typu 2 má rozměry 1 200 x 1 000 x 144 mm a o jedno svrchní prkno více. Nelze ji nabírat nízkozdvižným vozíkem. Europaleta typu 3 má rozměry 1 000 x 1 200 x 144 mm a má také 7 svrchních prken. Europaleta typu 6 má rozměry 800 x 600 x 144 mm. Dále se vyrábějí přepravní palety nevratné se stejnými rozměry, jako mají europalety, ale s různou nosností.

 

Témata: přepravní paleta, přepravní palety, palety, paleta, přeprava na paletách | Region: Praha

Redakční poznámka: Za pravdivost obsahu odpovídají zadavatelé jednotlivých článků.

Zadavatel:

SEO Services, s.r.o.

Na Nivách 956/2
141 00 Praha 4 - Michle
Kontaktní osoba: Alena Špinarová
Vedoucí kanceláře
pressweb@krotiteleseo.cz
Obrázek uživatele SEO Services
SEO Services, s.r.o.
Na Nivách 956/2
141 00 Praha 4 - Michle
Česká republika
pressweb@krotiteleseo.cz
Tel: +420 24174300