Výroba palet podléhá schválení železniční společnosti

Zadavatel: SEO Services, s.r.o. | 6.3.2018 | Průmysl, energetika

Praha (Pressweb) - Palety jsou v současnosti nejrozšířenější pomůckou pro přepravu zboží po celé Evropské unii. Původně byly určeny jen pro transport po železnici, proto jejich rozměry vychází z rozměrů železničního vagonu. Postupně se však rozšířily i do automobilové dopravy a výrobci rozměrům palety přizpůsobili i ložné plochy kamionů. Výroba palet podléhá schválení železnice, která je členem mezinárodní organizace UIC. Výrobci obdrží licenci, kvalita i odolnost palet se ověřuje namátkovými zkouškami. Palety mají poměrně dlouhou životnost, dají se opravovat, ale i na to se vztahují přísná pravidla.

Výroba palet dle evropské i české normy

Výroba palet musí splňovat technické náležitosti, které určuje evropská i česká norma. Dřevo na palety musí být suché, s maximální vlhkostí 22 %, bez plísní a poškození dřevokaznými houbami. Palety lze vyrábět ze smrkového i listnatého dřeva, špalíky mohou být z dřevotřísky. Rozměry standardní europalety jsou 1200 x 800 x 144 mm. Je daná také nosnost palet. Pro uložení ve stojanu nebo při manipulaci s vysokozdvižným vozíkem smí mít paleta zatížení maximálně 1 500 kg při rovnoměrně rozloženém zboží. Při stohování maximálně tří palet musí spodní usnést až 4 000 kg.

Z palet se vyrábí i nábytek

Výroba palet je většinou spojena i s opravou palet. Poškozené palety se stahují z oběhu a mohou se opravit. Tmavé dřevo není na závadu, nesmí však být plesnivé nebo napadané houbami. Opravují se prasklé nebo chybějící přířezy a špalíky. Pokud jsou výrazně poškozené svlaky, palety se musí vyřadit a poté slouží už jen jako palivo. Výroba palet se v poslední době využívá nejen pro transport zboží. Z palet se vyrábí paletový nábytek, který je určen pro využití na zahradě nebo i v interiérech. Dřevo pro nábytek z palet je hoblované a upravené lakem nebo barevnými nátěrem.

 

Témata: výroba palet, palety, paleta, přepravní paleta, výroba palet levně | Region: Praha

Redakční poznámka: Za pravdivost obsahu odpovídají zadavatelé jednotlivých článků.

Zadavatel:

SEO Services, s.r.o.

Na Nivách 956/2
141 00 Praha 4 - Michle
Kontaktní osoba: Alena Špinarová
Vedoucí kanceláře
pressweb@krotiteleseo.cz
Obrázek uživatele SEO Services
SEO Services, s.r.o.
Na Nivách 956/2
141 00 Praha 4 - Michle
Česká republika
pressweb@krotiteleseo.cz
Tel: +420 24174300