Pro vedení vody, olejů či páry? Ocelové trubky

Zadavatel: SEO Services, s.r.o. | 12.2.2018 | Průmysl, energetika

Praha (Pressweb) - Jak vést vodu, horkou páru, plyn, ropu či tekutý odpad? I v době plastů jsou to velmi často ocelové trubky. Jsou velmi pevné, odolné vůči chemikáliím i mechanickému poškození, a mají dlouhou životnost. V mořské vodě se dokonce jiné než ocelové výrobky nepoužívají, protože v agresivní oceánské vodě odolávají až 40 let. Tyto hutní výrobky mají široké využití. Vyrábějí se ve válcovnách na válcovacích stolicích. Existuje sortiment svařovaných i bezešvých trubek. Svařování se děje buď pomocí plynových hořáků, kdy se okraje trubek zahřejí na svařovací teplotu, nebo pomocí indukce.

Ocelové trubky se vyrábějí válcováním za tepla i za studena

Bezešvé trubky se vyrábějí válcováním za tepla i za studena na trnu, který vytváří v ocelovém polotovaru otvor, jenž se postupně vyhlazuje do požadovaného průměru. Vnější stěny polotovaru se válcováním ztenčují až do určené tloušťky. Nakonec se výrobek přesně kalibruje. Bezešvé trubky jsou přesnější než svařované, odolávají vysokým i nízkým teplotám a tlaku. Používají se na konstrukce nebo pro hydraulické a pneumatické rozvody. Vyrábějí se z ušlechtilé oceli, která je odolná vůči rzi i kyselinám. Naopak u svařovaných trubek je obecné využití na konstrukce nebo pro rozvody méně agresivních tekutin, kde se nedosahuje vysokého tlaku.

Trubky jsou hutní materiál stejně jako profilová ocel, dráty či plechy

Trubky jsou hutní materiál, stejně jako jakly, profilová ocel, dráty, plechy či betonářská ocel. Poslední jmenovaná kategorie je určena pro výrobu železobetonu. Beton je odolný vůči tlaku, ale špatně reaguje na tažné síly. Tuto odolnost mu dodá až ocel. Oba materiály mají podobnou teplotní roztažnost, takže při výkyvech teploty nevzniká žádné poškození. Vynález železobetonu umožnil stavět mrakodrapy, velké mosty i vodní díla. Profilová ocel je vhodná pro různé druhy stavebních konstrukcí, plechy se používají pro opláštění strojů jako karosérie, nebo pro opláštění budov a střech.

 

Témata: trubky, plechy, hutní materiály, dráty, ocelové profily | Region: Praha

Redakční poznámka: Za pravdivost obsahu odpovídají zadavatelé jednotlivých článků.

Zadavatel:

SEO Services, s.r.o.

Na Nivách 956/2
141 00 Praha 4 - Michle
Kontaktní osoba: Alena Špinarová
Vedoucí kanceláře
pressweb@krotiteleseo.cz
Obrázek uživatele SEO Services
SEO Services, s.r.o.
Na Nivách 956/2
141 00 Praha 4 - Michle
Česká republika
pressweb@krotiteleseo.cz
Tel: +420 24174300