Starožitnosti jsou věci, jejichž krásu prověřil čas

Zadavatel: SEO Services, s.r.o. | 12.2.2018 | Reality, bydlení

Praha (Pressweb) - Mnoho lidí touží mít stále nové věci, ale krásu lze hledat také v předmětech, které byly vyrobeny v minulosti. Pokud je obdivujeme i dnes, jejich kvalitu a krásu prověřil čas. Jsou to starožitnosti. Ceníme si na nich um řemeslníků a umělců, kteří jim vtiskli charakteristické rysy pro danou dobu. Ukazují nám, jak někdejší tvůrci přemýšleli, čím se inspirovali, co považovali za krásné. Co je dnes módní, možná za pár měsíců či let přestane být zajímavé a už si na to nikdo nevzpomene. Obstojí jen kousky, které v sobě skrývají originalitu, a jsou nadčasové.

Starožitnosti mají své kouzlo i příběhy

Na starožitnosti se díváme s časovým odstupem, bez diktátu módy, a proto dokážeme lépe odhalit, jaké jsou pravé hodnoty. Pokud navštívíme známé, kteří milují starožitnosti, jsme překvapeni tím, jak na nás tyto věci působí. Například starožitný nábytek vtiskne interiéru neopakovatelné kouzlo. A to stačí, když je v místnosti jen jeden kus, například starožitná komoda, stolek nebo nádherné křeslo. Starý nábytek je většinou velmi dobře řemeslně zpracován, takže je bytelný a pohodlný. Například u secesního nábytku obdivujeme práci se dřevem, lakování a zajímavé vzory potahů.

Hledejme krásu u starých obrazů, grafiky, pohlednic i tradičního porcelánu

Starožitnosti ale nejsou jen nábytek. Zajímavou kategorií jsou šperky - zlaté, stříbrné či s drahými kameny. Šperky už svojí podstatou mají být krásné, ale u starožitných kousků si ceníme práci s kovem, obdivujeme zajímavé motivy i módní výstřelky dané doby. Za každou starožitnou věcí stojí příběh, který většinou neznáme, ale můžeme si ho jen domýšlet. Kdo tuhle krásnou brož nosil před námi, říkáme si. A kdo ji daroval? Mezi starožitnosti patří i obrazy, staré pohlednice, keramika, sochy i další vybavení interiérů. Ne všechny krásné obrazy visí v galériích, mezi sbírkami starožitností můžeme objevit krajinu či portrét, s nimiž přineseme do svého bytu kus tajemna.

Témata: starožitnosti, prodej starožitností, starožitné šperky, starožitný nábytek, starožitné obrazy | Region: Praha

SEO Services, s.r.o.

Na Nivách 956/2