Úhelník je profilová ocel pro výrobu konstrukcí

Úhelník - profilová ocel pro výrobu konstrukcí
Zadavatel: SEO Services, s.r.o. | 19.12.2017 | Průmysl, energetika

Praha (Pressweb) - Z profilové ocele se pro svařování, šroubování či nýtování konstrukcí využívá typ úhelník. Jde o ocelovou tyč profilu L rovnoramennou nebo nerovnoramennou. Prodává se v délkách šest a dvanáct metrů. S úhelníkem se dobře pracuje při zhotovování nejrůznějších konstrukcí nejen ve stavebnictví, strojírenství, automobilovém průmyslu, ale také v nábytkářství. Je z ocele válcovaného za tepla na válcovacích stolicích. Ocelový předvalek zahřátý na teplotu 250 až 300 stupňů Celsia prochází soustavou kalibrovaných válců. Ocelová tyč se postupně zmenšuje, poslední válec už má požadovaný kalibr a z něj vychází profilová tyč s požadovaným rozměrem a tvarem.   

Úhelník se spojuje šrouby, nýty a svařováním

K profilové oceli, stejně jako úhelník, patří dále ocelové tyče průřezu I, U, T, a jejich odvozeniny IPR, UPE, HEA a HEP. Profilová ocel má široké využití. Žádná konstrukce se neobjede bez profilové oceli. Díky různému průřezu je ocelová tyč odolnější při namáhání z různých stran. Často jsou tyto hutní výrobky označovány jako nosníky, protože vždy nesou nějakou zátěž. Profil úhelník je oblíbený při výrobě drobných konstrukcí, protože se dobře spojuje šrouby a nýty. Základem spojování profilové oceli je však svařování, proto se vyrábí ze svařitelné oceli.

Úhelníky využívají také tesaři pro spojování dřevěných konstrukcí

Úhelník je také spojovací materiál pro tesaře a nábytkáře. Tyto úhelníky jsou většinou pozinkované s předvrtanými otvory. Jsou ideální pro jednoduché a pevné spojování trámů a trámků u dřevěných vertikálních konstrukcí nebo střešních konstrukcí. Dnes už tesaři málokdy používají klasické spojovací metody, například na čep, plátování, přeplátování či zapuštění. Tyto techniky byly velmi pracné a často také zeslabovaly konstrukci v místech spojení. Stále častěji využívají tesařské kování, což jsou nejrůznější úhelníky a další spoje.

 

Témata: úhelník, úhelníky, hutní materiál, ocelové profily | Region: Praha

Redakční poznámka: Za pravdivost obsahu odpovídají zadavatelé jednotlivých článků.

Zadavatel:

SEO Services, s.r.o.

Na Nivách 956/2
141 00 Praha 4 - Michle
Kontaktní osoba: Alena Špinarová
Vedoucí kanceláře
pressweb@krotiteleseo.cz
Obrázek uživatele SEO Services
SEO Services, s.r.o.
Na Nivách 956/2
141 00 Praha 4 - Michle
Česká republika
pressweb@krotiteleseo.cz
Tel: +420 24174300