Dráty a plechy – užitečný hutní materiál pro nejrůznější účely

Zadavatel: SEO Services, s.r.o. | 29.3.2017 | Průmysl, energetika

Praha (Pressweb) - Dráty, neboli jedna z položek hutního materiálu, mají široké využití. Dráty se používají ve stavebnictví jako vázací materiál či jako výztuž při betonování. Dráty pro beton mají na povrchu typické žebírkování, a jsou známy pod lidovým názvem roxory. Tyto dráty jsou však v samostatné kategorii jako betonová výztuž nebo betonová armatura. Mají různý průměr, a pokud jsou svařeny do sítí, nazývají se kari sítě. Slouží při betonování vodorovných ploch, jako jsou základové desky. Hladké a měkké dráty se využívají také v zahradnictví pro vázání, nebo jako všestranný materiál pro kutily.

Dráty se vyrábějí válcování a tažením

Hutní materiál, tedy dráty, trubky, tyče, pásy, profilová ocel či plechy se vyrábějí zejména válcováním. Je to proces, při kterém se z předvalku, což je polotovar vzniklý z ocelového ingotu, všestranným tlakem válcuje ocel do požadovaného tvaru. K tomu slouží různé druhy válcovacích stolic. Drátyo průměru větším než 5 mm se válcují za tepla. Slabší dráty se vyrábějí tažením v drátovnách. Jsou z oceli, mědi či hliníku. Prodávají se poté navinuté v balících. Pozinkované dráty pomocí suché či mokré zinkovací metody jsou odolnější vůči povětrnostním vlivům.

Plechy pro karosérie, střechy a okapy

Válcováním se vyrábějí také plechy. Jde o hutní materiál využívaný pro klempířské práce. Plechy se válcují za tepla na válcovacích stolicích s hladkými válci příčně a poté podélně, aby se docílilo rovnoměrné tloušťky. Pokud je potřeba dosáhnout mimořádné přesnosti, plechy se nejdříve válcují za tepla a poté za studena. Plechy se využívají pro výrobu nejrůznějších karosérii strojů, dále na střechy a okapy. Protože uhlíková ocel ve venkovním prostředí rychle koroduje, plechy se opatřují vrstvou odolného kovu, například zinku, niklu či cínu.

Témata: dráty, plechy, pletivo, trubky, svařované sítě | Region: ČR

Redakční poznámka: Za pravdivost obsahu odpovídají zadavatelé jednotlivých článků.

Zadavatel:

SEO Services, s.r.o.

Na Nivách 956/2
141 00 Praha 4 - Michle
Kontaktní osoba: Alena Špinarová
Vedoucí kanceláře
pressweb@krotiteleseo.cz
Obrázek uživatele SEO Services
SEO Services, s.r.o.
Na Nivách 956/2
141 00 Praha 4 - Michle
Česká republika
pressweb@krotiteleseo.cz
Tel: +420 24174300