FESTIVAL BRIKCIUS - 9. ročník cyklu koncertů komorní hudby v Praze (1. - 30. listopad 2020) ONLINE

335. výročí narození Johanna Sebastiana Bacha
Zadavatel: www.brikcius.com | 28.10.2020 | Kultura, hudba, divadlo
Festival Brikcius 2020 - https://www.Brikcius.com/Festival

Festival Brikcius 2020- 9. ročník cyklu koncertů komorní hudby v Praze (listopad 2020) - ONLINE

Jste zváni na Festival Brikcius - 9. ročník cyklu koncertů komorní hudby v Praze (#BACH335, #VirtualVerdiChoir #CelloAcademyPrague), který se každoročně konal pod záštitou starosty Městské části Praha 1 a v rámci mezinárodních Daniel Pearl World Music Days.

Letošní dramaturgie byla plánovaná na 335. výročí narození Johanna Sebastiana Bacha, 250. výročí narození Ludwiga van Beethovena, 250. výročí úmrtní italského barokního skladatele Giuseppe Tartiniho, 175. výročí narození francouzského skladatele Gabriela Fauré, 140. výročí narození švýcarsko-amerického skladatele Ernesta Blocha, 140. výročí úmrtí německo-francouzského skladatele Jacqua Offenbacha, 140. výročí narození židovského skladatele Jamese Simona, 100. výročí narození arménského skladatele Alexandra Aruťunjana a 22. ročník festivalu Den poezie (210. výročí narození básníka Karla Hynka Máchy).

V rámci 9. ročníku vystoupí český violoncellista František Brikcius, violoncellistka a básnířka Anna Brikciusová, varhanice a skladatelka Irena Kosíková a sourozenecké violoncellové Duo Brikcius. Více informací na webových stránkách https://www.Brikcius.com/Festival .

Koncerty Festivalu Brikcius se každoročně konají v listopadu v Praze (např. barokní kaple Italského kulturního institutu, Vojenský kostel sv. Jana Nepomuckého, Štefánikova hvězdárna Petřín a Novomlýnská vodárenská věž). Vzhledem k současné situaci se letos budou všechny pořady konat pouze online.

Vstup na většinu akcí je volný. Nutné rezervace via Eventbrite http://FestivalBrikcius.eventbrite.com .

Součástí festivalu je online streaming filmového hudebního dokumentu MAKANNA (čtvrtek 5. listopad), varhanního kompletu 18 LIPSKÝCH CHORÁLŮ (čtvrtek 12. listopadu), básnického čtení DEN POEZIE - ČAS VYPRŠEL (pondělí 16. listopadu), záznamu z koncertu PRAHA - BRNO: 6 SOUDOBÝCH SKLADEB PRO VIOLONCELLO SÓLO s vizuálním doprovodem z hvězdárny (čtvrtek 19. listopadu) a závěrečného uvedení mezinárodního projektu MUSICAL SOLIDARITY / COVID-19 (čtvrtek 26. listopadu). Včetně online violoncellových kurzů CELLO ACADEMY PRAGUE (1. - 30. listopad) via Zoom.

- Online uvedení filmového hudebního dokumentu MAKANNA se koná ve čtvrtek 5. listopadu 2020, od 20:00 hodin, v rámci 120. výročí narození spisovatele Jiřího Weila (1900 - 1959) a 22. ročníku festivalu Den poezie. Film, který se po projekci v Pekingu (the 9the European Union Film Festival in China), Lisabonu (MUVI - International Music Film Festival in Portugal), Mexiku (FIC AUTOR - Author's International Film Festival) a Londýně (WALTHAM FOREST CELLO FEST 2019 - "London Borough of Culture meets Classical Music"), vrací zpět do Prahy, se záznamem z koncertu MAKANNA (ve spolupráci s Židovským muzeem v Praze a pod záštitou Sira Toma Stopparda a Václava Havla), vznikl na motivy stejnojmenného románu židovského spisovatele Jiřího Weila, o vzestupu a pádu lžiproroka s tváří zahalenou v roušce zelené, jehož oči žhnou jak rozžhavené uhlíky. Hrají Jan Talich, Jan Židlický, František Brikcius, Irena Kosíková a Talichův komorní orchestr. Vstupné dobrovolné (doporučujeme cca 100,- Kč).

- Online uvedení varhanního kompletu 18 LIPSKÝCH CHORÁLŮ se koná ve čtvrtek 12. listopadu 2020, od 20:00 hodin, u příležitosti 335. výročí narození Johanna Sebastiana Bacha. Nenechte si ujít cca 100 minut jedinečného hudebního kompletu 18 Leipziger Choräle (BWV 651 - 668) od Johanna Sebastiana Bacha (1685 - 1750), v provedení české skladatelky a varhanice Ireny Kosíkové. Vstupné dobrovolné (doporučujeme cca 150,- Kč).

- Virtuální básnické čtení DEN POEZIE - ČAS VYPRŠEL z nové sbírky básní Anny Brikciusové, za violoncellového doprovodu autorky, se koná v pondělí 16. listopadu 2020, od 20:00 hodin, v rámci 22. ročníku festivalu Den poezie a 210. výročí narození básníka Karla Hynka Máchy (1810 – 1836). Doporučujeme zakoupit autorčinu letošní básnickou sbírku Do bouře a/nebo Kolibří úsměv (omezený počet výtisků - https://www.kosmas.cz/autor/53059/anna-brikciusova ). Během večera bude uvedena Sarabanda z 5. Suity c-moll pro sólové violoncello (BWV 1011) od Johanna Sebastiana Bacha. Ve spolupráci s festivalem Bach Festival Gers a festivalem Den poezie. Vstupné dobrovolné (doporučujeme zakoupení knížky).

- Streaming záznamu z koncertu PRAHA - BRNO: 6 SOUDOBÝCH SKLADEB PRO VIOLONCELLO SÓLO s vizuálním doprovodem z Planetária Praha se koná ve čtvrtek 19. listopadu 2020, od 20:00 hodin. Český violoncellista František Brikcius představí díla renomovaných skladatelů z Prahy a Brna (Luboš Fišer, Petr Hejný, Jan Jirásek, Irena Kosíková, Jiří Matys a Miloš Štědroň). Uslyšíte Fantasii a Rondo (1982) od skladatele Jiřího Matyse, Kovovou sonátu (1983) od violoncellisty, výtvarníka a skladatele Petra Hejného, Dilema (1987) od filmového skladatele Jana Jiráska, Sonatu (1987) od hudebního a filmového skladatele Luboše Fišera, Tance krále Leara (1995) od brněnského hudebního skladatele Miloše Štědroně a Stopy (2004) od české skladatelky a varhanice Ireny Kosíkové. Záznam z koncertu, který se konal pod záštitou Václava Havla, ve spolupráci s Národní knihovnou a za podpory Nadace Charty 77, Nadace OSA a Nadace ČHF byl vydán na CD. Celý program byl následně uveden v rámci "Brikcius Cello Tour" v České republice, Belgii, Bulharsku, Francii, Itálii, Rusku, Rakousku a Velké Británii. Večer probíhá ve spolupráci se Štefánikovou hvězdárnou. Vstupné dobrovolné (doporučujeme cca 65,- Kč).

- Závěrečné uvedení mezinárodního virtuálního projektu MUSICAL SOLIDARITY / COVID-19 se koná ve čtvrtek 26. listopadu 2020, od 20:00 hodin. The Musical Solidarity Project / Covid-19 - #VirtualVerdiChoir je iniciován a produkován izraelskou sopranistkou Nofar Yacobi, jako reakce na letošní krizi globální pandemie Covid-19. V mezinárodní spolupráci s Festivalem Brikcius, 55 operními domy, kulturními institucemi a orchestry, 16 profesionálními tlumočníky do znakové řeči a více než 500 muzikanty (zpěváci, instrumentalisté, dirigenti, sólisté, orchestrální hráči, hudební studenti a amatérští hráči) z celého světa. Vstup volný.

- Online violoncellové kurzy CELLO ACADEMY PRAGUE (1. - 30. listopad 2020). Festival Brikcius letos poprvé uvádí online violoncellové kurzy CELLO ACADEMY PRAGUE, které se konají 1. - 31. listopadu 2020. Individuální online violoncellové lekce probíhají po předchozí domluvě v průběhu listopadu, distanční výukou přes Zoom nebo Skype. Všichni jsou vítáni bez rozdílu věku (4 - 99) nebo úrovně (začátečníci, studenti, pokročilí). Vyučují violoncellisté a violoncelloví pedagogové František Brikcius a Anna Brikciusová, členové sourozeneckého violoncellového Dua Brikcius. Ve spolupráci s londýnským Waltham Forest Cello Fest. Zarezervujte si Váš violoncellový kurz co nejdříve. Každý kurz obsahuje 6 x 50ti minutových online lekcí (+ cca 5 minut technická příprava), závěrečný prezentační seminář online (cca 30 minut) a certifikát o absolvování. Omezený počet míst.

Festival Brikcius se koná, rovněž jako i předchozí projekty (např. eSACHERe, MAKANNA, Duo Brikcius - 2 Cellos Tour a Weinberger Tour), v rámci mezinárodních Daniel Pearl World Music Days, připomínajících památku židovského novináře a hudebníka Daniela Pearla, který byl brutálně zavražděn teroristickou skupinou při obhajobě svobody slova. Více informací o Festivalu Brikcius je k dispozici na https://www.Brikcius.com/Festival a http://www.FaceBook.com/FestivalBrikcius .

Dobrovolné příspěvky vítány (podpořte naše umělce v této náročně době - https://www.paypal.me/Brikcius ).

Odkazy:

Festival Brikcius 2020

Textový soubor:
AnhangGröße
Microsoft Office document icon festivalbrikcius.2020.doc57.5 KB
Obrázky:
AnhangGröße
Image icon annabrikciusova.jpg1.69 MB
Image icon frantisekbrikcius.jpg1.13 MB
Témata: Festival Brikcius, festival, Anna Brikciusová, koncert, online, violoncello | Region: ČR

www.brikcius.com

Kontaktní osoba: MgA. František Brikcius