Léčba tmou vychází z buddhistických duchovních cvičení

Léčba tmou
Zadavatel: SEO Services, s.r.o. | 21.11.2023 | Zdraví

Praha (Pressweb) - Být zavřený týden ve tmě, bude většina lidí považovat za trest. Ale je to tak doopravdy? V posledních několika letech se v Evropě rozšiřuje duchovní cvičení, při němž musí člověk sám strávit určitý čas ve tmě bez kontaktu s jinými lidmi. Vychází z náboženských praktik buddhismu, který doporučoval minimálně týdenní meditaci v naprosté tmě, aby se člověk očistil od vnějšího světa a zlepšil svoje spojení s vyššími bytostmi. Tato metoda se vyskytuje i v jiných náboženstvích, například u kolumbijských šamanů. Ale ukázalo se, že tento pobyt ve tmě je prospěšný i pro zdraví. Léčba tmou, jak se dnes tato terapie často nazývá, podle výzkumů podporuje imunitní systém.

Léčba tmou je vhodná jen pro psychicky zdravého člověka

Léčba tmou umožňuje podle psychologů oprostit se od vnějšího světa, od všech vnějších podmětů, které často zahlcují naši mysl a odvádějí nás od hlubšího poznání sama sebe. Účastníci pobytů to potvrzují a uvádějí, že měli možnosti konečně se zamyslet nad svým životem, i nad svými životními prioritami. Léčba tmou pomáhá duševně zdravým lidem, protože ti dokáží zvládnout razantní přechod z běžného života do naprosté samoty. Tato terapie není vhodná pro účastníky, kteří mají psychické problémy, nebo se s nimi dokonce léčí. Někteří lidé popisují, že je v průběhu terapie přepadá úzkost a strach, ale postupně se uklidní a dokáží vidět věci úplně z jiného úhlu.

Pobyt ve tmě má významný vliv na zdraví člověka

Léčba tmou neznamená jen pomoc pro psychiku a vlastní sebepoznání, ale zřejmě má celkový příznivý vliv na zdraví člověka. Podle výzkumů se ve tmě vyplavuje z organismu hormon melatonin, který je důležitý nejen pro zdravý spánek, ale ovlivňuje i různé metabolické procesy související s lidskou imunitou. Má významný vliv na likvidaci pro tělo toxických kyslíkových radikálů. Melatonin se podílí na zvyšování schopnosti organismu bojovat s choroboplodnými zárodky a ovlivňuje nejen vrozenou, ale i získanou imunitu. Některé výzkumy ukazují na zvýšenou schopnost působit proti únavovému syndromu, melatonin hraje také roli při zlepšování biorytmu organismu.

Témata: léčba tmou, terapie tmou, pobyty ve tmě | Region: ČR

SEO Services, s.r.o.