Ludwig Fresenius: "Prohra je příležitost"

Zadavatel: Hochschule Fresenius | 14.5.2014 | Kariéra, vzdělávání
 Ludwig Remigius Fresenius
Autor fotografie:

Praha (Pressweb) - Čestný prezident vysoké školy Hochschule Fresenius Ludwig Remigius Fresenius, prapravnuk zakladatele, se u příležitosti otevření pražské pobočky Hochschule Fresenius ohlíží zpět a nastiňuje vizi budoucnosti.

Pane Fresenie, v červenci Vám bude 71 let. Když se na svůj život podíváte jako na revue: Co bylo Vaše nejchytřejší a nejméně chytré rozhodnutí?

Moje nejchytřejší rozhodnutí bylo, že jsem se v roce 1982, poté, co bylo zřejmé, že Institut Fresenius je z nejhoršího venku, neusadil, ale zamířil ve svých 39 letech k novým břehům. V roce 1982 jsme šli do Irska s produkcí výrobce diagnostických prostředků, jehož jsem byl zakladatelem, a navíc získali příslušnou firmu v USA. Moje nejméně chytré rozhodnutí byla zhruba ve stejné době koupě domu, aniž bych znal daný trh, region a životní zvyklosti v dané oblasti. Tuto chybu jsem vědomě dlouhou dobu neopravil, protože hloupost a ignorance mají a musí bolet!

Co by řekl Váš prapradědeček Carl Remigius, kdyby viděl, že se z jeho chemické laboratoře stala kromě výzkumné laboratoře jedna z největší a nejprestižnější soukromých vysokých škol v Německu?

Snad by byl docela spokojený s tím, co jsme z těch možností, které se nám naskytly, udělali.

Přes Vašeho otce, který laboratoř později vedl, jste se již brzy dostal do styku s akademickým životem. Jakou roli pro Vás hrála analytická chemie?

Laboratoř byla mým domovem, mou vlastí. Ve Wiesbadenu, v ulici Kapellenstrasse, jsem žil od roku 1945 do roku 1975 a v Institutu Fresenius v Taunussteinu do roku 1991.

Až do 60. let to byla chemická škola, dnes je to vysoká škola Hochschule Fresenius:  Jak vidíte vývoj této nauky Vy, Vašima očima?

Tato nauka se vyvíjela od autoritářské kultury k servisní kultuře. Dnes jsou studenti zákazníky – poučují ty, kteří je učí! To je zcela zásadní rozdíl. V dotaznících absolventů vidíme zcela přesně, co si z dané výuky odnesli a jak je přijímána. Jen tak můžeme jako vysoká škola zvýšit náš výkon. To bylo v mém mládí něco nepředstavitelného.

Když jste pracovně na cestách a setkáte se s vysokoškoláky: Co radíte mladým studentům, aby dnes profesně uspěli?

Měli by si rozhodně přinést důležité kontakty z dob svého studia, aby si mohli vytvořit síť, na niž se mohou pak ve své profesní dráze obrátit. Neměli by také vymýšlet, co už je vymyšlené. Porážka není konec, ale šance pro nový začátek!

Co by pro Vás, jako člena vysokoškolské rady, bylo napínavou vizí budoucnosti?

Vysoce konkurenční přítomnost v mezinárodních metropolích! A sice jako nezávislá vědecká instituce, která má váhu ve výzkumu a vědě ve speciálním oboru Aplikovaná věda, jak je tomu od našeho začátku analytické chemie. K tomu celosvětová síť absolventů, která umožňuje bezproblémově realizovat praktická přání začínajícím biochemikům, vědcům v oblasti zdravotnictví nebo energetiky v Mongolsku stejně dobře jako studentům médií nebo designu v L.A.

A z pohledu rodiny?

Aby se některý schopný prapravnuk aktivně podílel na přípravách oslavy 300. jubilea této zcela změněné vzdělávací instituce – tak jako ja v loňském 165. jubilejním roce. Bude jen málo  specializovaných vzdělávacích institutů, které budou schopny se v digitálním tsunami mezinárodně prosadit. Z toho vyplývá, že do ambiciózního cíle, který rok „2148“ představuje, nás čekají nelehké navigační úkoly - ale tak podle mě dnes svět vypadá, především jako mnoho velkých příležitostí!

Rozhovor připravil Andin Tegen

Ludwig Remigius Fresenius

…narozený 7.července 1943, je prapravnukem Carla Remigiuse Fresenia, který patří l k zakladatelům analytické chemie. Dnes je čestným prezidentem vysoké školy a pracuje jako podnikatel. Na svém ranči v USA kromě toho zažívá dávný sen: být farmářem. Je ženatý a má jednu dceru.

Témata: Vysoké školy | Region: ČR

Hochschule Fresenius

Nárožní 2600/9
158 00 Praha