Co ovlivňuje cenu realit v Praze a kde hledat levnější bydlení?

Víte, že stačí posun o pár set metrů a cena za reality v Praze se může rapidně lišit?
Zadavatel: Miroslava Trojáková | 19.7.2019 | Reality, bydlení
realitní kancelář Praha - Honzik.cz

Bydlení v Praze je drahé. V některých částech ale více než jinde. To platí jak v případě prodeje, tak i při pronájmu nemovitosti. Co má na výši ceny nemovitostí vliv a kde hledat levnější bydlení? Je možné ušetřit díky tomu, že budete bydlet třeba jen o kousek dál? A kdo vám pomůže s výběrem a poradí, které reality v Praze jsou levnější?

Ceny nemovitostí tlačí nahoru především dobrá dopravní dostupnost. Pražské reality v blízkosti metra jsou dražší než ty, kde je spojení pouze autobusem nebo tramvají. Metro alespoň v docházkové vzdálenosti zdražuje až o 15 % i pozemky, kde z toho důvodu nevzniká nová výstavba tak snadno a rychle jako jinde. Platí to i o místech, kudy má vést teprve plánovaná trasa metra D. I přesto jsou reality v některých lokalitách Prahy žádanější než jiné, i když jsou od sebe třeba jen 800 metrů vzdálené. To je přesně případ dvou po sobě jdoucích zastávek metra A Flora a Jiřího z Poděbrad. Pražané volí raději Jiřího z Poděbrad, kde díky tomu byla v roce 2018 průměrná cena bytů o 27 000 Kč na metr čtvereční dražší než na Floře. V obou lokalitách se ale prodalo bytů stejně. Nižší ceny využili především ti, kteří by nedosáhli na vyšší hypotéku. Nejdražší jsou ale stále historické domy v centru Prahy, a to i když nejsou u metra.

Za určitou výhodu považují zájemci o bydlení také noční spoje. Kromě toho je nejčastějším požadavkem na bydlení také dobrá občanská vybavenost, především obchody, lékaři a pošta v okolí. Své plus získávají i lokality, kde jsou v blízkosti volné mateřské školky a dobrá nabídka pracovních míst. To potvrzují i investoři, kteří raději koupí dražší nemovitost, u které ale mají jistotu, že se snáze pronajme. Dalším faktorem, který může cenu podražit, je i blízký les či park. Vliv má ale také skladba bytových domů. Nejlevnější jsou reality v Praze, kde převažují starší panelová sídliště jako je například Jižní Město u metra trasy C Háje, Opatov a Chodov.

Pokud tedy hledáte bydlení, které by splňovalo vaše požadavky nebo alespoň jejich většinu, ale nechcete platit příliš, obraťte se na ty, kteří situaci dobře znají a zabývají se prodejem a pronájmem nemovitostí již řadu let. Reality v Praze budou vždy nejlépe znát místní profesionálové. Ti mají zmapované celé území nejvíce. Mohou vám poradit, jak díky malému posunu do jiné lokality ušetříte, kde jsou klidná místa k odpočinku, která místa jsou vhodná pro rodiny s dětmi, kde se bude nejlépe cítit podnikatel, apod. Každý si tak najde to, co mu nejvíce vyhovuje.

Témata: reality v Praze, reality Praha, reality | Region: Praha

Redakční poznámka: Za pravdivost obsahu odpovídají zadavatelé jednotlivých článků.

Zadavatel:

Miroslava Trojáková

Kontaktní osoba: Miroslava Trojáková
Tschechische Republik