Zdraží se služby realitních kanceláří díky novému realitnímu zákonu?

Jak realitní kanceláře vnímají nový realitní zákon a jaký to bude mít dopad na ceny jejich služeb?
Zadavatel: Miroslava Trojáková | 12.5.2019 | Reality, bydlení

Věděli jste, že v rámci Evropy má Česká republika jeden z nejvyšších počtů realitních makléřů v přepočtu na obyvatele? Z toho důvodu chce vláda snížit jejich počet. Cílí přitom na ty makléře, kteří nevykonávají tuto činnost jako své povolání. Nový realitní zákon by měl navíc pomoci zvýšit kvalitu služeb realitních kanceláří a makléřů díky tomu, že bude apelovat na potřebné vzdělání makléřů a jejich pojištění. Jak tyto změny vnímají realitní kanceláře? A jaký to bude mít dopad na ceny jejich služeb?

Seriózní realitní kanceláře tento nový realitní zákon vítají. Nemají se čeho obávat. Naopak. Vítají to, že stát bude regulovat počet makléřů a sníží se tak počet těch nepoctivých a těch, kteří tak zvaně jen tak občas něco prodají, když se něco naskytne. Takovým ale zpravidla chybí přehled o realitním trhu a zákonech s tím spojených a dochází k častým až fatálním chybám. Proto bude zákon nově vyžadovat, aby všechny realitní kanceláře měly sjednáno pojištění odpovědnosti.

Jaký to bude mít následek? Zdraží se tím ceny služeb realitních kanceláří? Podle odborníků zůstanou ceny na stejné úrovni. Kanceláře, které pojištění již měly, neměly služby dražší než jiné. Nebyly by konkurence schopné. To samé platí o odborné způsobilosti. Kdo měl zájem se v tomto oboru angažovat a myslel to vážně, sám již do vzdělání investoval svůj čas i finance. Tímto způsobem k tomu ale přistupovali dosud pouze makléři, kteří chtěli tuto činnost vykonávat jako své hlavní povolání opravdu dlouhodobě. Ačkoliv zákon podmínky narovná, aby byly pro všechny stejné a aby se na realitním trhu eliminovaly nepoctivý hráči, není třeba se obávat, že by se spolupráce s realitní kanceláří nějak prodražila. Jediné, co by mělo vzrůst, je kvalita a profesionalita služeb. Kdo z makléřů byl čestný a bral svoji práci vážně, nemá se čeho obávat. Lze tedy říci, že je na co se těšit, jak ze strany poctivých realitních kanceláří a makléřů, tak ze strany klientů.

Témata: realitní kanceláře | Region: ČR

Redakční poznámka: Za pravdivost obsahu odpovídají zadavatelé jednotlivých článků.

Zadavatel:

Miroslava Trojáková

Kontaktní osoba: Miroslava Trojáková
Tschechische Republik