Na den Plicní hypertenze vzlétlo 100 modrých balonků

Zadavatel: BON Media, s.r.o. | 7.5.2019 | Zdraví
Autor fotografie:

Praha (Pressweb) - Již posedmé se Česká republika zapojila do osvětové kampaně v rámci akce Světový den plicní hypertenze, který připadá na 5. května. V neděli si tak společně pacienti, jejich rodinní příslušníci a veřejnost společně vyšli na legendární horu Říp. Smyslem akce bylo přiblížit tuto vzácnou, ale o to závažnější chorobu, a to za účasti pacientů a odborníků.

Na celosvětový den Plicní hypertenze probíhají osvětové akce po celém světě. Česká republika tak není výjimkou. Před samotným výstupem proběhlo krátké setkání sdružení pacientů s plicní hypertenzí, na které vystoupil s prezentací také vedoucí Centra pro plicní hypertenzi VFN v Praze, doc. MUDr. Pavel Jansa Ph.D., který představil aktuální trendy v léčbě této zákeřné nemoci a zároveň upozornil na důležitost osvěty o této nemoci.  Následovalo občerstvení a poté několik desítek účastníků výstupu obléklo nezbytná jednotná trička a každý také obdržel modré balónky, které symbolizují boj s tímto onemocněním.

„Chtěla bych moc všem účastníkům poblahopřát k úspěšnému zdolání vrcholku hory Říp, které nebylo pro některé pacienty úplně jednoduché. Vážíme si podpory rodinných příslušníků i dobrovolníků, kteří se zapojili a společně jsme tak mohli symbolicky vypustit na této legendární hoře 100 modrých balónků, které symbolizují boj s touto nemocí,“ dodává k akci Dominika Carvanová ze Sdružení pacientů s plicní hypertenzí.

Pokud tedy uvidíte ve svém okolí poletovat modrý balónek, tak si vzpomeňme na každého pacienta bojující s plicní hypertenzí.

O plicní hypertenzi

Plicní hypertenze (PH) je progresivní, potenciálně smrtelné onemocnění, postihující plicní cévy a srdce.  Podstatou choroby je vysoký krevní tlak v plicních cévách. Existuje řada typů PH. Nejčastěji se však projevují podobně – postupně se zhoršující výkonností, dušností a únavností. Plicní arteriální hypertenze (PAH) je relativně vzácnou formou PH. Postihuje maximálně několik desítek pacientů z milionu. Mortalitou může PAH předčít i některé druhy onkologických onemocnění – včetně nádoru prsu a tlustého střeva. Příznaky PAH (nevýkonnost, dušnost, únavnost) většinou rychle progredují a bez léčby zakrátko pacienta invalidizují.  

Obrázky:
AnhangGröße
Image icon ph_balonky_skupinka_pousteni.jpg700.11 KB
Témata: ochrana zdraví, zdraví, výlet, plicní hypertenze, osvěta, Sdružení pacientů s plicní hypertenzí | Region: ČR

Redakční poznámka: Za pravdivost obsahu odpovídají zadavatelé jednotlivých článků.

Zadavatel:

BON Media, s.r.o.

Sokolovská 55/81
186 00 Praha 8
BON Media's picture
Komunikačně kreativní agentura s velkými nápady.
BON Media, s.r.o.
Sokolovská 55/81
186 00 Praha 8
Tschechische Republik
info@bonmedia.cz
Tel: +420 731 155 047