Jak vybrat otopné těleso do koupelny

Zadavatel: Seokonzult.cz | 27.2.2019 | Reality, bydlení

Zařizujete koupelnu a jednou z věcí, kterou je ještě potřeba také zakoupit je i otopné těleso nebo koupelnový žebřík chcete-li. Rozměry pro instalaci koupelnového radiátoru je nutno znát už ve fázi hrubé stavby koupelny. Na výběr je mnoho druhů a liší se například výkonem, velikostí a také designem.

Pro jaké použití bude těleso sloužit?

Před samotným nákupem je třeba si ujasnit, zda plánujete koupelnu tělesem i vytápět, nebo bude výrobek sloužit pouze k sušení ručníků. Toto je nejdůležitější krok, pomocí kterého se zaměříme na konkrétní výrobky s určitým tepelným výkonem. Pokud máte, nebo budete mít v koupelně podlahové vytápění, nemusíte výkon žebříku vůbec řešit.

Pokud bude koupelnový radiátor sloužit jako jediný zdroj vytápění, je nutné si potřebný výkon vypočítat a to následovně:

Vynásobte plochu koupelny v m2 její výškou v m pro výpočet objemu. Tento objem pak vynásobte číslem 75 a výsledkem je potřebný výkon otopného žebříku ve watech.

Například Šířka místnosti 1,8m x délka 2,2m x výška 2,7m = 10,7m3 x 75 = 800W

Způsob připojení

Způsob připojení otopného žebříku se rozděluje na tři možné varianty:

  • Elektrický – tento typ žebříku je uzavřen, naplněn vodou, nemrznoucí kapalinou a potřebujete k němu topnou tyč. S termostatem můžete navíc regulovat teplotu v místnosti. Zapojení lze provést buď napevno do el. sítě, nebo do připravené zásuvky.
  • Teplovodní – Tato varianta neobsahuje topnou tyč a je připojena na otopnou soustavu v domě.
  • Kombinovaný – U této varianty můžete například během zimy využívat otopnou soustavu v domě a v letních měsících kdy je soustava vypnutá jednoduše zapojíte zabudovanou el. tyč do zásuvky. V letních měsících je také důležité pamatovat na to, aby ventil žebříku s přívodem na otopnou soustavu byl vypnutý.

Barevné varianty a design

Z barevných variant si můžete vybírat ať už ze základní bílé, která bývá nejlevnější variantou, nebo také z chromové, antracitu, grafitu a dalších barevných úprav.

Designově jsou dostupné varianty rovných a oblých tvarů. Dále pak úzké, hranaté, dekorativní varianty, nebo pak s integrovaným zrcadlem, držákem ručníku apod.

Výběr otopného žebříku nemusí být vůbec věda, pokud víte, jaké jsou dostupné možnosti a varianty.

Témata: bydlení, koupelna, topení v koupelnách | Region: ČR

Redakční poznámka: Za pravdivost obsahu odpovídají zadavatelé jednotlivých článků.

Zadavatel:

Seokonzult.cz

Bruzovská 1840
738 01 Frýdek-Místek
SEO Specialista Tomáš Stýskala již od roku 2009 poskytuje služby optimalizace webových stránek, linkbuildingu a PR.
Tomáš Stýskala
Bruzovská 1840
738 01 Frýdek-Místek
Tschechische Republik
info@seokonzult.cz