Co si vlastně můžeme představit pod pojmem dynamizace pojištění?

Zadavatel: Seokonzult.cz | 25.2.2019 | Finance, ekonomika
dynamizace pojištění

Mám-li uzavřené životní pojištění, mohu přistoupit na jeho dynamizaci, tedy zvyšování pojistného a také pojistné částky v závislosti na tom, jak se vyvíjí inflace. Co to pro mne znamená?

Zvýšení závisí na inflaci

Pojišťovny mají ve zvyku ke dni výročí uzavření pojištění, tedy po roce, dvou a dalších letech od podpisu smlouvy o pojištění posílat svým klientům návrh na takzvanou indexizaci, nebo-li dynamizaci pojištění. Co si pod tímto požadavkem, nebo respektive návrhem má vlastně naprostý laik představit? Jde o navýšení pojištění a pojistné částky o částku inflace. Samozřejmě všichni víme, že k inflaci dochází, to není žádná novinka, jde o průvodní jev tržní ekonomiky. Ke zvyšování pojistného a pojistné částky přitom dochází bez předchozího zkoumání zdravotního stravu dotyčné pojištěné osoby pro životní pojištění. Jde pouze o zvýšení částky závislé na tom, že v minulém období rostl určitý cenový index, obvykle jde o index spotřebitelských cen. Zvýšení tedy přímo závisí na momentálním vývoji inflace na trhu.

Na nové podmínky nemusíme přistoupit

Na dynamizací ovšem nemusíme přistoupit. Pokud ovšem s dynamizací či indexací, kterou nám pojišťovna zaslala, nesouhlasíme, měli bychom to pojišťovně oznámit a to buď mailem nebo pomocí webového kanálu či telefonicky. Musíme to učinit pokud možno co nejdříve od chvíle, kdy jsme tento návrh obdrželi. Pokud tak neučiníme, může se stát, že pojišťovna bude mít za to, že s navýšením souhlasíme a po určité době po nás bude vyžadovat doplacení nedoplatku, to v případě platíme-li pojistku trvalým příkazem nastaveným na určitou částku. Nikdo nás ale k souhlasu s navýšením nemůže nutit. To je vždy, pouze a jedině naše svobodné rozhodnutí, které můžete na základě své vlastní zralé úvahy učinit, nebo také neučinit.

Region: ČR

Redakční poznámka: Za pravdivost obsahu odpovídají zadavatelé jednotlivých článků.

Zadavatel:

Seokonzult.cz

Bruzovská 1840
738 01 Frýdek-Místek
SEO Specialista Tomáš Stýskala již od roku 2009 poskytuje služby optimalizace webových stránek, linkbuildingu a PR.
Tomáš Stýskala
Bruzovská 1840
738 01 Frýdek-Místek
Tschechische Republik
info@seokonzult.cz