Knihovna otvírá koutek pro booktubery!

Zadavatel: Městská knihovna v Praze | 26.3.2018 | Kultura, hudba, divadlo
BookTube koutek

Praha (Pressweb) - V knihovně je dostupný nový booktuberský koutek pro každého youtubera, který doma nemá dostatek prostoru nebo vybavení. Zveme vás proto na přátelské setkání, během něhož vám tento prostor představíme, ukážeme a slavnostně pokřtíme. Kromě kmotrů, kterými budou knihovnou odchovaní booktubeři Rozsek a Eclectic Guy se můžete těšit i na besedu s Bětkou Trojanovou z pořadu Re-Play a spisovatelem Pavlem Barešem, autorem bestselleru Projekt Kronos. Slavnostní otevření se koná v úterý 27. března od 17.00 hod. v Ústřední knihovně na Mariánském náměstí.

Našimi kmotry budou Vojta Hamerský, vystupující pod přezdívkou EclecticGuy, který se svým youtubovým kanálem EclecticReader patří mezi nejsledovanější české booktubery a Tomáš Pipota. Tomáše najdete na sociálních sítích pod přezdívkou Rozsek. Knihovník z Dobříše, kterého sledují čtenáři po celé republice, proslul svým humorem a dal se na booktubering.

Fenomén zvaný BookTube

Setkáváte se s pojmem BookTube poprvé? Zajímá vás, co znamená? Žádná oficiální definice neexistuje, nicméně pojem BookTube jako takový stal natolik uznávaným, že si vydobyl své místo na anglické Wikipedii. Z ní se můžeme dozvědět, že se jedná o skupinu tvůrců obsahu, jejichž videa se dotýkají knih. Slovní spojení BookTube vzniká spojením dvou slov –„Books“ (tedy „knihy“) a „YouTube“. Kromě obsahu zaměřený na hráče počítačových her, cestovatele, fanoušky módy či líčení, už nějakou dobu najdeme i videa pro zapálené knihomoly.

„Booktubing je ideálním spojením knih a obrazu. Ano, knihy jsou primárně textová záležitost, ale tím, že se i normálně setkám s člověkem, který mi o nějaké knize přesvědčivě řekne, že si ji musím přečíst, donutí mě to se po knize podívat víc, než když bych si to pouze přečetl.“ říká jeden z kmotrů, booktuber Vojta Hamerský, vystupující pod přezdívkou EclecticGuy.

BookTube koutek v knihovně

Milujete knížky? Rádi o nich mluvíte? Uvažujete, že se stanete slavným booktuberem? Nemáte prostor, kde o přečteném v klidu pohovořit na kameru? Možná vám sedne nový koutek v Ústřední knihovně zřízený a vybavený právě pro booktubering. Kromě kamery vám půjčíme všechno, co byste ke správným videím o knihách mohli potřebovat – regály s knihami, hrnečky na čaj, křesílka i polštáře, ale také světla, zelené klíčovací plátno nebo stativy. Stačí mít platný čtenářský průkaz!

 

Otevření BookTube koutku

úterý 27. března 2018 od 17.00 hod.

Ústřední knihovna, Mariánské nám. 1 Praha 1

vstup zdarma

www.mlp.cz/akce 

https://www.facebook.com/events/210896409661942/

Textový soubor:
AnhangGröße
Datei tz_book_tube_koutek_2018.docx37.06 KB
Obrázky:
Témata: youtubeři, booktube, Městská knihovna v Praze, knihovny, čtení, knihy | Region: Praha

Redakční poznámka: Za pravdivost obsahu odpovídají zadavatelé jednotlivých článků.

Zadavatel:

Městská knihovna v Praze

Mariánské nám. 1
115 72 Praha 1
Kontaktní osoba: Lenka Hanzlíková
Tisková mluvčí
lenka.hanzlikova@mlp.cz
+420 733 160 007
MKP's picture
Městská knihovna v Praze je největší městskou knihovnou v České republice. Své služby poskytuje po celé Praze prostřednictvím více jak 40 poboček a 3 vozidel pojízdné knihovny. Kromě půjčování klasických tištěných knih, hudby, filmů, map, obrazů, not, deskových her a časopisů, zpřístupňuje také e-... vice ›
Městská knihovna v Praze
Mariánské nám. 1
115 72 Praha 1
Tschechische Republik
knihovna@mlp.cz
Tel: +420 222 113 555