La Traviata

Zadavatel: Josef Krečmer | 11.4.2017 | Kultura, hudba, divadlo

Pardubice (Pressweb) - V úterý 18. dubna od 19:00 hodin se ve Východočeském divadle v Pardubicích rozezní tóny opery o tragické lásce pařížské kurtizány a mladého šlechtice La traviata (G. Verdi) v podání orchestru a sboru Divadla F. X. Šaldy Liberec.

Další z programů 39. ročníku Pardubického hudebního jara se uskuteční v úterý 18. dubna od 19:00 hodin, tentokrát ve Východočeském divadle v Pardubicích. Na programu je opera od Giuseppe Verdiho – La traviata.

Giuseppe Verdi v Traviatě na libreto podle románu Alexandra Dumase ml. Dáma s kaméliemi o Marii Duplessis, slavné kurtizáně a idolu pařížské společnosti 40. let 19. století, vytvořil vlastně vůbec první významné operní dílo na současný společenský námět. Nejen tento fakt byl nepřijatelný pro publikum při premiéře v roce 1853 v Benátkách: diváci byli i šokováni, že hlavní role je v této opeře určená kurtizáně, jež je navíc vykreslená jako kladná postava. Proto premiéra skončila naprostým fiaskem. Ale už brzy poté Verdiho Traviata slavila první triumfy a dodnes patří k nejoblíbenějším repertoárovým titulům. Autorem libreta k této opeře byl Francesco Maria Piave. Traviata se stala jednou z nejslavnějších Verdiho oper. Hlavní role patří k nejobávanějším sopránovým partům vůbec.

Verdi si námět vybral kromě jiného i proto, že jej oslovila podobnost příběhu s jeho vlastním životem. On sám žil se svou krásnou milenkou, sopranistkou Giuseppinou Streppon, matkou tří nemanželských dětí z předešlých vztahů, na venkovském statku. Teprve v roce 1859 bylo uzavřeno jejich manželství, které pak trvalo až do smrti Giuseppiny v roce 1897.

Do Pardubic tuto operu přiváží Divadlo F. X. Šaldy Liberec. Hlavní roli ztvární sopranistka Marie Fajtová, sólistka Opera Národního divadla v Praze. V roce 2004 se stala finalistkou Mezinárodní pěvecké soutěže Antonína Dvořáka, kde obdržela cenu Symfonického orchestru hl. m. Prahy FOK. V roce 2008 získala hlavní cenu v Mezinárodní pěvecké soutěži Barbary Hendircks ve Štrasburku.

Další sólové party obstarají sólisté sboru Divadla F. X. Šaldy Liberec – Věra Poláchová, Dušan Růžička, Jiří Kubík, Blanka Černá, Jaroslav Patočka, Ondřej Koplík, Pavel Vančura a Anatolij Orel.

To vše pod dirigentskou taktovkou Martina Doubravského, který již jako student JAMU a HAMU začal působit v libereckém Divadle F. X. Šaldy, kde od roku 2002 vykonává funkci šéfa opery. Jako dirigent spolupracoval s Národním divadlem v Praze, plzeňskou operou Divadla J. K. Tyla, s Českým národním symfonickým orchestrem, Severočeskou filharmonií Teplice a jinými významnými hudebními tělesy. V současné době pravidelně vystupuje po celé Evropě.

Dílo uvidíte v režii operního režiséra Martina Otavy.  Martin Otava je jedním z nejvyhledávanějších operních režisérů v ČR i zahraničí. V letech 1991 - 2006 působil jako operní režisér ve Státní opeře Praha. V letech 2009 - 2014 byl jmenován ředitelem Divadla F. X. Šaldy v Liberci a roku 2014 byl jmenován ředitelem divadla J. K. Tyla v Plzni. Jako pedagog vyučuje na Akademii múzických umění v Praze a vede tamní operní studio.

Pardubické hudební jaro opět přiváží do Pardubic to nejlepší, co na poli klasické hudby můžete v současnosti najít. I tento večer slibuje výjimečný hudební zážitek.

Více o programu 39. ročníku mezinárodního festivalu Pardubické hudební jaro se dozvíte na webových stránkách festivalu www.pardubickehudebnijaro.cz.

Témata: Pardubické hudební jaro | Region: Pardubický kraj

Redakční poznámka: Za pravdivost obsahu odpovídají zadavatelé jednotlivých článků.

Zadavatel:

Josef Krečmer

Sukova třída 1260
530 02 Pardubice
Kontaktní osoba: Josef Krečmer
info@barocco.cz
+420 775 370 600
Barocco sempre giovane, o.p.s.
Sukova třída 1260
530 02 Pardubice
Tschechische Republik
info@barocco.cz
Tel: +420 775 370 600