Plechy se u staveb vyžívají jako střešní krytina a opláštění

Plechy
Zadavatel: SEO Services, s.r.o. | 23.10.2022 | Služby

Praha (Pressweb) - Víte, co se dnes nejčastěji u průmyslových staveb používá jako krytina? Jsou to plechy. Jde o lehký hutní materiál, který se snadno zpracovává a transportuje a je odolný proti nepříznivým povětrnostním podmínkám. Pokud se vhodně upraví, například hliníkovým nátěrem, zinkem nebo plastem, vydrží ve venkovním prostředí velmi dlouho. Tento materiál se snadno upravuje stříháním, ohýbáním a svařováním. Plechové díly se k sobě připevňují vruty, šrouby či nýty. V dnešní době jsou oblíbené sendvičové panely, což je plechový díl opatřený izolací, který už nepotřebuje žádnou další úpravu.

Plechy děrované a tažené se nazývají tahokov

Stejně jako další hutní materiál se plechy vyrábějí ve válcovnách válcováním za tepla i za studena. Základem jsou černé plechy, v nabídce jsou dále plechy tenké a tlusté, a s různým ochranným povrchem. Při válcování za studena se docílí velmi rovnoměrné tloušťky plechů. Prodávají se také plechové desky tvarované, děrované a tzv. tahokov. Ten se vyrábí prostřižením a následným natahováním, čímž vzniká atraktivní děrovaný plech vhodný na výplně plotů, schodišť a dekorativních stěn.

Hutní materiál jsou také trubky, profilová a betonářská ocel

V sortimentu hutního materiálu jsou nejen plechy, ale i trubky, profilová a betonářská ocel. Trubky jsou svařované nebo bezešvé. Svařované se nejčastěji používají jako konstrukční materiál pro stavbu různých přístřešků a lešení. Bezešvé trubky jsou určené k vedení kapalin a plynů i pod velkým tlakem. Tenkostěnné tlakové trubky nacházejí uplatnění v hydraulických a pneumatických zařízeních. Profilová ocel se rozlišuje podle tvaru průřezu, nejčastější jsou podle velkých písmen I, T, U, H a L, dále se rozlišují ještě uzavřené profily čtvercové nebo obdélníkové, tzv. jekly. Betonářská ocel jsou tyče různého průměru, které se používají jako výztuž v betonu.

Témata: plechy, plechy pozinkované, hutní materiál, betonářská ocel, trubky, profilová ocel

SEO Services, s.r.o.

Na Nivách 956/2