Likvidace palet – norma určuje, kdy je vyřadit

Likvidace palet
Zadavatel: SEO Services, s.r.o. | 22.5.2019 | Stavebnictví

Praha (Pressweb) - Pokud používáte k přepravě zboží vratné palety, je nutné je čas od času zkontrolovat, zda neskončila jejich životnost. Poškozené palety zvyšují riziko zničení vašeho zboží i zranění obsluhy. Česká norma určuje, při jakém rozsahu poškození už nelze paletu dále využívat. Vyřadit z oběhu je nutné paletu, které chybí nebo je prasklý některý z přířezů a svlaků, má obnažené hřebíky, nebo když je zřejmé, že ztratila pevnost a tuhost. Likvidace palet se týká také těch přepravních podložek, které jsou plesnivé nebo zasažené hnilobou, případně i těch, u nichž se zjistí, že jde o falzifikát.

Likvidace palet? Nejdříve zkuste výkup

Má se likvidace palet týkat i těch transportních podložek, které se jen hromadí na dvoře vaší firmy? Určitě ne. Palety se mají využívat opakovaně, protože zlevňují a usnadňují transport zboží nejen doma, ale i v zahraničí. Likvidace palet by měla být až tím posledním řešením. Pokud nevíte, jak palety využít, obraťte se na firmy, které palety vykupují, případně opravují a vrací je zpět do oběhu. Pokud jich máte větší zásobu, výkupní společnosti si často ani neúčtují dopravu. Například firma Europal Tůmovka z Kojetic u Prahy si přijede pro palety do 50 kilometrů zdarma.

Z vyřazených palet se dá vyrobit atypický nábytek

Likvidace palet nemusí znamenat jejich rozřezání na palivo nebo umístění na skládku. Pokud je dřevo palety kvalitní, některé firmy je využívají pro výrobu atypického nábytku. A nevadí ani použité palety s patinou, naopak, někteří designéři takové druhy dokonce vyhledávají. Z palet se dá vyrobit zajímavý zahradní nábytek, různé předěly místností, v mnoha případech posloužily ke zhotovení nábytku pro restaurační prostory. Možná by vás příjemně překvapilo, kdybyste viděli minibar z palet u koupaliště včetně lavic a stolů.

Témata: likvidace palet, palety k likvidaci, výkup palet k likvidaci, palety, paleta | Region: Praha

SEO Services, s.r.o.

Na Nivách 956/2