Zahradní jezírko a pokládka jezírkové fólie

Jezírko a pokládka jezírkové fólie
Zadavatel: SEO Services, s.r.o. | 18.7.2016 | Reality, bydlení

Praha (Pressweb) - Plánujete oživit svoji zahradu jezírkem? Je to dobrý nápad, protože kout s vodní nádrží osázený rostlinami, kde plavou vodní živočichové, obohatí vzhled vaší zahrady a bude místem pro chvíle odpočinku. Jako byste si přinesli kousek přírody až k vašemu domu. Aby však jezírko dobře fungovalo, musíte dodržet určité stavební postupy. Základem je správná pokládka jezírkové fólie, úprava břehu a pravidelná údržba jezírka. Některé práce byste možná zvládli sami, ale raději si na zřízení jezírka pozvěte odborníky. Například pokládka jezírkové fólie vyžaduje zručnost a technickou zdatnost.

Údržba jezírka je součástí péče o zahradu

Pro zřízení jezírka vyberte správné místo. Je vhodné, aby bylo určitou část dne zastíněno, zabráníte tak nekontrolovanému množení řas. Údržba jezírka pak bude snadnější. Pak vyhloubíte jámu a postaráte se o to, aby ze země nevyčnívaly ostré předměty, například kameny a pahýly kořenů. Dno je třeba upěchovat a pokrýt vrstvou písku. Na dno dáte geotextílii, která chrání před kořeny a hlodavci. Pak přijde na řadu pokládka jezírkové fólie. Používá se fólie o tloušťce 1 až 2 milimetry. Nejlepší je svařit ji přímo na místě, tím odpadne složitá manipulace s převozem a instalací. Pokládka jezírkové fólie je základem pro jezírko, proto ji nepodceňujte.

Biologická rovnováha usnadní údržbu jezírka

Jakmile je pokládka jezírkové fólie hotova a máte upravené břehy kameny, napusťte vodu a postupně osázejte dno rostlinami. Důležitá je úprava okolí, tedy cestičky a lávky. Teď už vám zbývá jen pravidelná údržba jezírka. Zahrnuje úpravu kyselosti vody neboli pH, aby se příliš nerozmnožovaly řasy, odstraňování zbytků uhynulých rostlin a čištění kalu. Údržba jezírka se provádí jednorázově, když se objeví problémy, nebo pravidelně na jaře a na podzim. Cílem je vytvořit postupně takovou biologickou rovnováhu, aby se podpořily samočisticí schopnosti jezírka.

Témata: pokládka jezírkové fólie, údržba jezírka, jezírková fólie | Region: ČR

SEO Services, s.r.o.