Holter TK prokazatelně ověří diagnózu vysokého krevního tlaku

Holter TK ověří diagnózu vysokého krevního tlaku
Zadavatel: SEO Services, s.r.o. | 16.7.2020 | Zdraví

Praha (Pressweb) - Při podezření na hypertenzi neboli vysoký krevní tlak má lékař několik možností, jak si svoji diagnózu ověřit. Obvyklé je měření krevního tlaku v klidu. Pacient při tomto vyšetření sedí nebo leží. Je nutné, aby pacient byl před měřením v klidu, protože krevní tlak snadno reaguje na jakékoli vzrušení. Známý je například syndrom bílého pláště. Pacientovi, který má jinak krevní tlak v normálu, při návštěvě ordinace výrazně stoupne. Průkaznější je například holter TK. Jde o metodu, při níž se krevní tlak měří minimálně po dobu 24 hodin, někdy i déle.

Holter TK pracuje v určitých intervalech

Přístroj holter TK se skládá z tlakoměru a manžety. Tlakoměr je připevněn na opasku nebo zavěšen na krku, manžeta se dává na nedominantní paži, to znamená, že u praváků na levou paži, u leváků na pravou ruku. Manžeta se v pravidelných intervalech nafukuje, měří krevní tlak a údaje o něm se zaznamenávají do paměti. Během dne jsou intervaly měření častější, v noci holter TK měří každou hodinu. Pacient by měl vykonávat běžnou denní činnost, aby se ukázalo, jak se tlak mění. Lékaři také doporučují, aby si pacient vedl deník a zaznamenával svoje pocity, případně jakou činnost a kdy vykonával.

Neléčený vysoký krevní tlak vede k mnoha zdravotním potížím

Přístroj holter TK je velmi malý a pacienta nijak neobtěžuje. Například SEIVA TonoTrack je kompaktní přístroj s jedním tlačítkem. Při opětovném nasazení sám vytiskne pacientův deníček. Má hygienické návleky na manžety, které lze snadno udržovat v čistotě. Při ověření diagnózy hypertenze je velmi užitečný. Mezi příznaky vysokého krevního tlaku patří například časté bolení hlavy, únava, tlak na hrudi, poruchy spánku nebo otoky na končetinách. Léčba spočívá v úpravě jídelníčku a volbě vhodných léků. Neléčení vysokého krevného tlaku vede k mnoho zdravotním potížím.

Témata: Holter, EKG, měření tlaku holter, výrobce EKG holterů | Region: ČR

SEO Services, s.r.o.