Některé poškozené palety se musí z oběhu vyřadit

Některé poškozené palety
Zadavatel: SEO Services, s.r.o. | 14.8.2019 | Obchod, e-commerce

Praha (Pressweb) - Rozhodujete se, zda nadále využívat již použité palety? Bude vaše zboží v pořádku, i když transportní podložky jsou tmavé a již delší dobu používané? Naše i mezinárodní normy stanovují, jaké podložky jsou po transport nevhodné a mají se vyřadit.  Jsou to ty, které mají dřevo zasažené plísní nebo dřevokaznými houbami, s prasklými přířezy, svlaky a špalíky, nebo když jsou obnažené hřebíky. Někteří výrobci palet své produkty také opravují a vyměňují poškozená prkna. I při opravách však musí dodržovat přísné normy. Například paleta trvale znečištěné například cementem, olejem, nebo s příčně i podélně zlomenými svlaky je určena k vyřazení.

Pozor také na falešné palety

Po Evropě také kolují falešné palety, které však nesplňují normy a uživatelné by je měli okamžitě vyřadit. Jsou nebezpečné z toho důvodu, že nesplňují kvalitativní požadavky na výrobu a mohou se při transportu rozbít, ohrozit obsluhující personál, a také poškodit přepravované zboží. Poznají se podle toho, že jim chybí správné označení. Licencovaná paleta má vypálený znak EUR nebo EPAL v oválu, označení původu země a kód výrobce. Licence poskytují národní železniční společnosti, které jsou členy mezinárodní železniční unie (UIC), a také European Pallet Association (EPAL).

Výroba palet je daná normami – určují i počet hřebíků

Standardní palety typu EUR musí vždy odpovídat normě, která stanovuje podmínky pro jejich výrobu. Například dřevo může být smrkové i listnaté o vlhkosti do 22 procent. Správné rozměry jsou 1200 x 800 x 144 milimetrů, jejich hmotnost je kolem 25 kilogramů. Prkna, která se používají na jejich výrobu, se dělí na přířezy, které tvoří ložnou a opěrnou stranu, a příčné svlaky, jež paletu zpevňují a zabraňují jejímu kroucení. Jednotlivé dřevěné díly včetně špalíků (mohou být i z dřevotřísky), se spojují speciálními hřebíky, celkem jich je 78. Horní hrany ložné podlahy i rohy jsou zkosené.

Témata: palety, paleta, dřevěná paleta, paletový prodej, prodej palet, palety levně | Region: Středočeský kraj

SEO Services, s.r.o.

Na Nivách 956/2