Kari sítě. Umíte je správně instalovat?

Umíte instalovat kari sítě?
Zadavatel: SEO Services, s.r.o. | 10.9.2023 | Stavebnictví

Praha (Pressweb) - Víte, jak správně pokládat kari sítě? Je totiž ještě dost pracovníků, kteří se domnívají, že dávat roxory nebo sítě do čerstvého betonu není žádná věda, a často dělají chyby. Ano, je to snadné, ale musí se dodržovat pár pravidel. Betonářská armatura se nepokládá přímo na podklad, ale vždy do spodní poloviny průřezu podlahy. Jako podpěry slouží speciální plastové nebo kovové podložky, ale v případě jejich nedostatku se využije jakákoli podpěra, která udrží sítě v určité vzdálenosti od podkladu. Armatura se vázacími drátky přiváže k síti, aby se při nalévání betonu roxory neposunuly.

Kari sítě musí být dostatečně obaleny betonem

Dalším pravidlem pro pokládání kari sítě je, že se armatura nesmí dotýkat bednění po stranách základové desky. Minimální vzdálenost jsou dva centimetry. Pokud bude základová deska více zatěžována, například pojezdem nákladních automobilů v garáži, kari sítě se musí zdvojit. Další armatura se dává také do spodní poloviny průřezu. Při betonování velkých ploch se nedávají armatury vedle se, ale musí se překrývat alespoň o třicet centimetrů. Vhodné podpěry pod sítěmi se dají vyrobit také z roxorů. Vždy je však vhodné, aby sítě držely před betonování pevně a nemohly se posunout nebo sesmeknout z podpěrek.

K betonářské výztuži se nesmí dostat voda

Betonářská armatura, tedy i kari sítě, musí být pevně spojena, protože při betonování jsou nejúčinnější vibrovací stroje, jež odstraní z betonu vzduchové bubliny. Kovové tyče v armatuře musí být vždy dostatečně obaleny betonem (minimálně dva centimetry), aby se k železu nedostala voda. Ta způsobí jeho korozi, a beton postupně ztratí pružnost a pevnost a rozpadne se. Ze železobetonu se tak stává prostý beton, který ztrácí svoji schopnost odolávat tažným silám, a původní železobetonový objekt přestane plnit svoji funkci. Takové stavby se stávají vysoce nebezpečnými, protože se mohou náhle zbortit.

Témata: kari sítě, sítě do betonu kari, betonářská ocel, sítě do betonu | Region: ČR

SEO Services, s.r.o.

Na Nivách 956/2