O jaké druhy nemovitostí je největší zájem a jak jsou na tom ceny?

Zadavatel: MediaUp Agency s.r.o. | 21.1.2019 | Reality, bydlení

Trh s nemovitostmi je pohyblivým prostředím, kde se ceny a nabídka mění. Objevují se nejrůznější trendy, které ovlivňují poptávku. Jak to aktuálně vypadá? O jaké nemovitosti je největší zájem a co to znamená pro kupující a prodávající? 

Levnější malé byty v panelových domech

Vzhledem k obecně vyšším cenám za nemovitosti je největší zájem o malé byty v panelových domech. Jejich cena je zpravidla nižší v porovnání s bytovými jednotkami z cihlových domů. Ovšem kvůli zvýšené poptávce se i tyto ceny pomalu šplhají nahoru a stále mají rostoucí tendenci. 

Za nižší finanční obnos se dají pořídit i byty v družstevním vlastnictví. Zde je však problém s případným čerpáním hypotečního úvěru, kdy jsou podmínky pro jeho získání složitější. Ale v případě, že se plánuje v brzké době převod do osobního vlastnictví, by mohlo jít o výhodnou investici. Ušetříte také daň z nabytí nemovitých věcí, což jsou 4% z ceny nemovitosti.

Ceny za byty v cihlových domech se blíží ke svému vrcholu

Podle odborníků se ceny za byty v cihlových domech vyšplhaly ke svému vrcholu. Platí to hlavně pro menší byty, o které je velký zájem. Stačí se jen podívat, jaké nemovitosti nabízí realitní kancelář. Když budete chvíli sledovat nabídku, zjistíte, že nejrychleji mizí byty 1+kk, 1+1 a 2+kk. Právě v Praze a okolí jsou ceny hodně vysoko a i za malý byt můžete zaplatit kolem 2 miliónů korun. 

Dobrý čas na prodej, ale i nákup nemovitosti

Hlavně v případě bytů platí, že v lukrativních krajích není trh přesycen. Znamená to dobré podmínky hlavně pro prodej nemovitosti, kdy se můžete těšit, že dostanete klidně i plnou tržní cenu. Navíc může jít o překvapivě rychlý prodej. To však hodně záleží na konkrétní nemovitosti a lokalitě. 

Pro kupující jsou důležité hlavně možnosti financování. Hypotéky sice o něco zdražily, ale v budoucnu by měl tento trend pokračovat. Přibývají rovněž kritéria pro získání hypotečního úvěru, takže není na co čekat. 

Redakční poznámka: Za pravdivost obsahu odpovídají zadavatelé jednotlivých článků.

Zadavatel:

MediaUp Agency s.r.o.

U Pramenu 2484
440 01 Louny
Kontaktní osoba: Bc. Petra Houdová
info@mediaup.cz
Jsme digitální agentura nabízející full-service pro Váš business na internetu. Specializujeme se na SEO optimalizace, PR, PPC a Social marketing.
MediaUp Agency s.r.o.
U Pramenu 2484
440 01 Louny
Tschechische Republik
info@mediaup.cz
Tel: +420 737 393 667