TÜV SÜD: Stabilně vysoká úroveň bezpečnosti vozidel

TÜV Report 2018 - vítěz Mercedes SLK
Zadavatel: TÜV SÜD Czech | 8.11.2017 | Auto-moto, logistika

Praha/Berlín/Mnichov (Pressweb) - Vysoká kvalita a pravidelná údržba významně přispívají k tomu, že se bezpečnost vozidel trvale pohybuje na vysoké úrovni. Tyto výsledky uvádí TÜV Report 2018, který bude 8. listopadu prezentován svazem TÜV (VdTÜV) v Berlíně. Pozitivní efekt je způsoben také stále se zvyšujícím podílem vozidel používaných v komerční sféře, jež jsou díky smlouvám o údržbě často ve vynikajícím technickém stavu. Míra závažných závad 19,9 procenta tak zůstala téměř nezměněná (plus 0,2 procentního bodu). Počet vozidel, která jsou zcela bez závad, se snížil o 0,6 procentního bodu na 66,1 procenta. Vítězem se stává Mercedes SLK, druhé místo obsadil VW Golf Sportsvan, na třetím místě se umístil Mercedes třídy B. 

„Vysoká úroveň bezpečnosti je z velké části úspěchem technických kontrol a také dobře fungujícího systému kontrolních míst s dílnami a nezávislými kontrolními organizacemi,“ říká Jürgen Wolz, člen vedení TÜV SÜD Auto Service GmbH. Díky povinné údržbě u stále se zvyšujícího počtu firemních vozidel se navíc na vozovkách pohybuje čím dál více vozidel v bezvadném stavu. Počet vozidel, která prošla technickou kontrolou zcela bez závad, se tak neustále zvyšuje. V porovnání s TÜV Reportem 2017 naopak mírně poklesl počet drobných závad. Počet vozidel, která neobdržela nálepku kvůli závažné závadě, stoupl o 0,2 procentního bodu na 19,9 procenta. K celkovému výsledku J. Wolz dodává: „Skutečnost, že pětina vozidel i nadále neobdrží nálepku kvůli závažným nedostatkům, přestože je termín kontroly znám, ukazuje, že se budeme muset na téma údržby ještě více zaměřit.“ Podíl vozidel, která musela být stažena z provozu jako nebezpečná, je již léta stejný: 0,1 procenta.

Více nedostatků u potkávacích světel

Seznamy závad vede i nadále osvětlení. Dobrá pětina vozidel se v této oblasti potýká s nedostatky. Nápadné je zde navíc mírné zhoršení u potkávacích světel: 21,9 procenta oproti 19,7 procenta v TÜV Reportu 2017 – pozornost je třeba věnovat zejména prudkému vývoji technologií LED světel, xenonů a tzv. laserovým světlům vyšší třídy. Mírný nárůst lze ale vysvětlit také tím, že je v novějších vozidlech v sériovém provedení integrováno mnohem více světelných zařízení než dříve. Příkladem jsou světla pro denní svícení nebo světla pro jízdu v zatáčkách a odbočování. Ve všech ostatních skupinách nedostatků zůstávají počty téměř stejné. 

Německé modely o krok napřed

Vítězem letošního roku se stává Mercedes SLK – s průměrným podílem významných závad 2,0 procenta. Druhé místo obsadil VW Golf Sportsvan (podíl závad 2,5), který byl v nejnovějším posuzování poprvé hodnocen odděleně jako samostatná třída, tedy nikoliv společně s ostatními modely Golf. O třetí místo se dělí Mercedes třídy B, který v předcházejícím roce obsadil druhou příčku, a znovu Mercedes GLK. Počet ujetých kilometrů byl u vítěze 30 000 a u modelu Golf Sportsvan 31 000. Výrazně vyššího nájezdu dosáhlo vozidlo na třetím místě: Mercedes třídy B měl při první technické kontrole na tachometru 40 000 km, Mercedes GLK dokonce 52 000 kilometrů.

Porovnání v rámci tříd: Ve třídě „mini“ zvítězil Opel Adam (3,8 procenta). U malých vozidel je znovu první Mazda 2 (2,7 procenta). V kompaktní třídě dosáhl nejlepších hodnot znovu Mercedes třídy A (3,3 procenta). Ve střední třídě porazilo Volvo V40 (3,0 procenta) Mercedes třídy C (3,4 procenta). Ke změně došlo také ve třídě VAN – loňského vítěze Mercedes třídy B porazil celkově druhý Golf Sportsvan a třetí Mercedes GLK si polepšil také ve třídě SUV.

Pohled na konec tabulky: Největším počtem závad mezi debutanty na technické kontrole trpěla opět Kia Sportage s podílem 12,6 procenta. Těsně nad ní se umístily modely Fiat Punto (12,3 procenta) a Dacia Logan s 12,2 procenta. 

Sasko stále s nejnižším podílem závad ve srovnání s regiony TÜV SÜD

TÜV SÜD vyhodnocuje dále svá data z tržních oblastí Bavorska, Bádenska-Württemberska, Saska a Hamburku. Výsledek ve všech kategoriích podle stáří vozu: Sasko má s 15,6 procenta nejnižší podíl závad, následuje Bavorsko s 18,5 procenta a Bádensko-Württembersko s 20,2 procenta. Na Hamburk připadá nejvyšší podíl závad. V zemi původu TÜV HANSE muselo 23,2 procenta všech vozidel projít servisem kvůli závažným závadám.

TÜV Report každoročně zveřejňuje svaz TÜV (VdTÜV) a je považován za jeden z nejdůležitějších nezávislých zdrojů rad pro řidiče, zejména při nákupu ojetých vozidel. Do TÜV Reportu jsou zahrnuty všechny výsledky technických kontrol ze všech podniků TÜV v Německu – v roce 2018 celkem 8,8 milionu technických kontrol (TK) od července 2016 do června 2017. TÜV SÜD přispěl jako největší poskytovatel technických kontrol nejméně 4,3 milionu výsledků ze své tržní oblasti Bavorsko, Bádensko-Württembersko, Sasko a Hamburk.

Upozornění pro redakci: Fotografie jsou k dispozici ke stažení na: https://www.tuv-sud.cz/cz-cz/sekce-pro-tisk-a-media/fotogalerie?section=...

Redakční poznámka: Za pravdivost obsahu odpovídají zadavatelé jednotlivých článků.

TÜV SÜD Czech s.r.o.
Novodvorská 994/138
142 21 Praha 4
Tschechische Republik
info@tuv-sud.cz
Tel: 800 746 746