Plechové disky jsou rozumnou volbou na zimu

Zadavatel: Jiří Chomát | 21.7.2013 | Auto-moto, logistika

Říčany (Pressweb) - Na zimu většina řidičů volí plechové disky - jejich důvody jsou jak ekonomické, tak i racionální. Opravdu se ale vyplatí mít druhou sadu kol? Nebo je lepší přezouvat dvakrát ročně, zvlášť na každou sezónu? Odpověď není tak jednoduchá a záleží na více faktorech a preferencích řidičů. 

Výraz plechové disky se jako označení pro ocelová kola v naší zemi drží už od jakživa a plechové disky jsou v naší zemi velmi oblíbené - může to být tím, že naše silnice nejsou v zrovna nejlepším stavu a tak mít vůz s nízkoprofilovými alukoly za desetitisíce korun je celkem nákladné a vyžaduje to maximální opatrnost - ani ta ovšem mnohdy nestačí a alu kola je třeba renovovat. Plechové disky jsou naproti tomu levnější, lze je opatřit poklicemi za pár stovek a není nutné je nijak udržovat. I díky tomu je velká část řidičů volí jako alternativu na zimu - v zimních měsících je velmi složité udržovat auto naleštěné, a tudíž ani příliš nevadí, když místo hliníkových disků bude mít ocelová kola. Navíc když vezmeme v potaz agresivní solení, štěrkování a pískování komunikací, tak to prostě není pro vzhledné elektrony ideální prostředí. Další výhodou je to, že je možné zvolit menší průměr ráfku a tak ušetřit na zimních pneumatikách a často i udělat jízdu v zimě o něco komfortnější.

Zručnější řidič se obejde i bez pneuservisu

Další výhodou plechových disků je to, že pokud si pamatujete, jak vyměnit rezervu, zvládnete s trochou trpělivosti přezout i bez nutnosti navštívit pneuservis. Pokud jste vůz přezouvali v pneuservisu, jistě víte, jaký je díky povinným zimním pneumatikám před listopadem v servisem nával - přemlouvání pneuservisáků, aby vás někam protlačili je zde na denním pořádku. I tomu se lze s plechovými disky vyhnout - s druhou sadou kol přehodíte disky doma a pneuservis navštívíte pouze za účelem vyvážení - to však počká, až počáteční nával pomine. Navíc pokud vám sada pneumatik vydrží více sezón, častým přezouváním může přestat pneumatika těsnit a vy tak můžete i neopotřebovanou pneumatiku vyhodit - i tomu se lze vyhnout.

Vyberte kvalitní plechové disky pro váš vůz

Vybrat správné plechové disky může být pro laiky celkem obtížná záležitost - je třeba znát šířku ráfku, tvar profilu ráfku, průměr ráfku, počet děr, rozteč a zális. Existují však konfigurátory, které vám pomohou vybrat plechové disky přesně pro potřeby vašeho vozu - odpadá tedy nutnost zjišťovat spousty informací o parametrech vašich kol, vyberete pouze váš vůz, třeba Škodu Fabia a poté už jen zjistíte, zda-li je možné disk použít pro vaši motorizaci - na FABII COMBI 1.4 16V 55kW r.v. od 2000 tedy pasuje například kolo 5x100 6J x 14 CB57 ET43 od výrobce KFZ, který vyrábí certifikovaná alu kola pro provoz v ČR.

Témata: plechové disky | Region: ČR

Redakční poznámka: Za pravdivost obsahu odpovídají zadavatelé jednotlivých článků.

Zadavatel:

Jiří Chomát

251 01 Říčany
Kontaktní osoba: Jiří Chomát
web@okna.eu
+420 602 129 075
Jiří Chomát
251 01 Říčany
Česká republika
Tel: +420 773 360 000